29 augustus 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (128)












HIERNA ONVERKORT HET VLD-TIEN PUNTEN PROGRAMMA VOOR DE VERKIEZINGEN

“VLD geeft Ronse een toekomst”


Waarom langer kniezen en beweren dat het met Ronse afgelopen is? In plaats van pessimistisch te blijven, willen we de toekomst een positief elan geven. Daarom heeft de VLD een tien-punten programma klaargestoomd die de leidraad wordt voor het Ronse van de 21ste eeuw . We geloven erin dat we Ronse weer op de kaart zullen zetten.

De VLD richt zich tot alle Ronsenaars zonder onderscheid van ras, achtergrond, afkomst, geslacht, leeftijd, geloof of overtuiging, tot allen die verandering wensen en die niet langer kunnen aanzien hoe onze stad door de onwil van diegenen die het vandaag besturen verder verziekt.

1. Ronse Residentieel

We willen Ronsenaars en niet-Ronsenaars overtuigen dat het hier goed wonen is. Vandaar dat de woonkwaliteit van de huidige woningen moet verbeteren. Verpauperde en verwaarloosde buurten moeten vernieuwd en opgefrist worden door o.m. aangepaste premies en een verlaging van de lasten op renovatie. De VLD wil een vluggere afhandeling van bouwvergunningen, liefst in overleg met de bouwheer of –vrouw. Sociale huurwoningen hebben we genoeg! De bouw van sociale koopwoningen mag, al ziet de VLD liever dat verkavelingterreinen worden klaargemaakt om tweeverdieners aan te trekken om in Ronse te blijven of er te komen wonen.

2. Voor een veilig Ronse

Met een degelijk uitgewerkt veiligheidsplan moet het voor alle Ronsenaars weer aangenaam wonen worden. Halve acties of maatregelen wakkeren alleen maar het onveiligheidsgevoel aan. De VLD pleit voor meer blauw op straat, het blijven opvolgen van probleemgevallen en –situaties, de verdere aanpak van de marginaliteit, de kansarmoede en de criminaliteit. In ons veiligheidsplan heeft de wijkagent een belangrijke rol als spreekbuis van de bevolking. De VLD wil bewakingscamera’s op ‘gevoelige’ plaatsen als grote parkings of uitgangsbuurten. Tenslotte pleiten we voor administratieve sancties voor ouders van jongeren onder de 16 jaar die voor overlast zorgen. Ook werksancties kunnen jongeren van de echte criminaliteit weghouden.

3. Welvaart en economie zijn zuurstof voor Ronse

Onze welvaart en economie zijn de zuurstof voor onze stad. Wij kiezen voor een economie die banen oplevert, niet voor een economie die gebaseerd is op stempelgeld en leefloon. Bedrijven en grote of kleine ondernemers aantrekken kan maar door een administratieve vereenvoudiging. Op onze industriezone Klein Frankrijk en de ambachtelijke zone Pontstraat is er geen grond meer vrij. Op dat vlak wil de VLD inspanningen leveren.
Ronse moet zich op alle vlakken promoten. We hebben troeven als onze talenkennis, hebben een groene streek en bezienswaardigheden die we aan de toeristen moeten verkopen.

4. Ontsluiting Ronse topprioriteit

Het kan niet langer dat de ontsluiting van Ronse en de doortrekking van de N60 de ‘trein der traagheid’ zijn. De ontsluiting van Ronse is broodnodig. Onze stad is een belangrijk knooppunt tussen Gent Zeehaven, Wallonië en het Noord-Franse hinterland. Daarom zullen we zowel bij het Vlaamse als het Waalse Gewest aandringen op de aanleg van de N60 tussen Frasnes en Nukerke. Voor de treinlijn Ronse-Gent pleiten we voor de heropwaardering tot een interregionale verbinding.

5. Integratiebeleid is mét elkaar leven

Het huidige integratiebeleid is er één van ‘betutteling’ van de allochtonen dat zorgt voor zwakte waardoor de allochtoon afhankelijk wordt van sociale voorzieningen. Wij kiezen voor een samenleving met gelijke rechten, én gelijke plichten. Voor de VLD is het integratiebeleid er één van mét elkaar leven. Niet naast elkaar, zoals het nu het geval is. Zelfredzaamheid, vrouwenemancipatie, de opvoeding van kinderen en het aansluiten bij het plaatselijke verenigingsleven zijn dé middelen om tot integratie te komen.

6. Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst

Ons uitgangspunt voor het jeugdbeleid vertrekt vanuit de creativiteit en de ontplooiing van de jongeren. De VLD wil de jongeren stimuleren om zelf initiatieven te nemen waarbij onze stad een stimulerende en coördinerende rol kan spelen. We pleiten voor een efficiënter gebruik van de beschikbare sport-, cultuur- en schoolinfrastructuur voor de jongeren. We wensen een goede inplanting van speelbossen en –straten, degelijk onderhouden en veilige speelruimtes. Er moet dringend een nieuwe openbare skateplaats worden gezocht.


7. Seniorenbeleid moet anticiperen op de vergrijzing

In Ronse stijgt de vergrijzing en neemt de leeftijdsgroep van de 60-plussers toe. Die groep moet dan ook meer en meer bij het beleid worden betrokken via seniorenraden. De stad en het OCMW moeten een belangrijke rol spelen in het verstrekken van zorg en omkadering. Het OCMW moet via dienstverlening senioren stimuleren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

8. Een klantvriendelijke dienstverlening

De VLD kiest voor een klantvriendelijke en kwaliteitsvolle dienstverlening van de Burger bij de stedelijke en OCMW-diensten. Daarom staan we voor een dynamisch en modern personeelsbeleid dat de ambtenaren beschermt tegen politieke willekeur.

9. Welzijnsbeleid is meer dan alles gratis geven

Wij willen de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veilig stellen op sociaal vlak. Een strengere bewaking van sociale voorzieningen is daarbij noodzakelijk. Enkel de echte behoeftigen hebben er recht op. Het OCMW moet hulpbehoeftigen of leefloners stimuleren om in het gewone arbeidscircuit werk te vinden. Stad en OCMW moeten het dienstenchequesysteem blijven promoten. Een heel nauwe samenwerking met de VDAB en de uitzendkantoren is aangewezen. Tenslotte vragen we flexibele kinderopvang voor jonge gezinnen.

10. De VLD luistert naar de bevolking

We zijn voor inspraak van de Burger in het beleid door bijvoorbeeld volksraadplegingen over thema’s of projecten die een grote bevolkingsgroep aanbelangen. De VLD vindt het belangrijk dat de burger constant wordt geïnformeerd. Het stadhuis moet een open huis zijn. Problemen moeten aangepakt worden!

Alleen VLD-Ronse durft en kan dit waarmaken

Tot zover het programma van VLD Ronse.