03 juli 2007

DE BUITENGEWONE KLIJPENAAR














Open brief van de Klijpe aan onze burgemeester

Dag mijnheer de Burgemeester,
Beste Luc,


Dit is echt tussen ons! We bedoelen: tussen u en Klijpe Midsummer. Het gaat echt niet goed met deze stad. Ook op de Klijpe zit het serieus scheef. De situatie is zeer erg.
De leden van Klijpe Midsummer zijn uitermate zwaarwichtige feiten op het spoor gekomen. Het gebeurde allemaal net voor één van de vergaderingen voor de Klijpe Midsummerfeesten. Op 11 augustus 2007 en 15 augustus 2007 gaan de feesten door op de terreinen achter de kerk.
Net voor de vergadering stelden wij vast dat er licht “brandde” in de parochiezaal. We horen het u, in al uw nuchterheid, al zeggen: “Wat is het probleem? Gewoon het licht weer uit doen, hé.”
Het is veel meer dan dat. Er was een geheime vergadering bezig. We zagen dat meteen aan het nerveuze gedoe in ons zaalke. Ze waren met z’n 9 (neuf!) . We hebben ze geteld! Achttien (diez-wiet) armen die gesticuleerden alsof een vurig politiek debat aan de gang was. Allemaal Klijpenaars. We hebben hun namen en adres. Ook tussen ons, hé.
Nieuwsgierig als we zijn, drongen wij binnen via het achterdeurtje van de zaal. Enkel en alleen Klijpenaars weten dat deurtje zijn. Het piept een beetje als je het open doet. Maar net die avond niet en dat was onze chance. Onze kattekoster had er wat olie aan gedaan de week ervoor. Hij had geen goeie olie gevonden en smeerde er maar olijfolie aan. ’t Werkt ook en ’t is gezond. We konden stilletjes binnen dringen en we luisterden die gasten af. We lagen daar. Plat op onze buik. De ene al wat platter dan de andere. Alle 13 netjes op een rij. Op een ijskoude vloer. Wat we hoorden was verschrikkelijk. Ze waren een grondwet aan het schrijven. Voor de Klijpe. Een grondwet! Valt uwen euro?
Na uren luistervinken vernamen we dat ze met heel rare plannen bezig waren. Ze zouden de Klijpe de onafhankelijkheid bezorgen. Een muur willen ze bouwen rond de Klijpe en opnieuw douane installeren. Tol zal moeten betaald worden voor de mensen die door de Klijpe rijden. Een fiscaal paradijs willen ze ervan maken. Dat laatste kan er nog net door voor ons. Maar de onafhankelijkheid… da’s nu net teveel van het goede.

Wij, de mensen van Midsummer, hebben meteen een tegenactie opgezet. Alles voor de burgemeester, de burgemeester voor alles…dachten we zo. We zijn gewoon binnen gestapt. Ze grabbelden snel alle papiertjes samen en daarmee verraadden ze zichzelf. We vroegen uitleg over hun abnormale gedrag en noodgedwongen vertelden ze ons waarmee ze bezig zijn. Diplomaten als we zijn, vroegen we hen welke tegenprestatie diende geleverd te worden om het idee over de onafhankelijkheid voor de Klijpe op te bergen.
Aangezien wij bezig zijn met grootse feesten in het kader van Schotland, haalden we onze mosterd daar waar onze gedachten nu al maanden vertoeven: Schotland. Zij blijkbaar ook want ze wezen er ons op dat de Schotten zich ook onafhankelijk willen maken van het Verenigd Koninkrijk en dat het daarom alleen al evident is dat wij hen zouden steunen. Mondige tegenstrevers op de koop toe!
Toen kwam één van onze oudste en meest wijze leden van het Klijpe Midsummercomité op een lumineus idee! De man is grijs, heeft zo’n lange baard, valt in slaap tijdens de vergadering, stelt vragen waarop weken voordien al een antwoord werd geformuleerd, maar daar waar intellect en folklore mekaar ontmoeten is hij onze man. Je weet wel, van die dorpsfiguren. Hij stelde voor om onze burgemeester een test te laten ondergaan. Een ultiem bewijs van moed en gedrevenheid voor zijn stad en voor de Klijpenaars. De anderen keken ons recht in de ogen. Ze vertrouwen ons niet echt, hé. “Oude vossen”, zie je ze denken, “ze zijn ons weer in de luren aan ’t leggen”. Maar, onze oude en wijze man pleitte als een advocaat. Je begrijpt ons wel, hé. Pleiten alsof hij een miljoenenzaak aan ’t pleiten was bij het opperste gerechtshof. Hij overtuigde met heel veel moeite de “onafhankelijken” en daarom schrijven wij deze open brief aan u.

Het is heel simpel! Tijdens de Midsummerfeesten van 2007 moet u de eerste sprong uit de kerktoren komen springen. We weten het. Het is niet van de poes. ’t Is niet voor niets dat die gasten van The Outsider beweren dat dit de schoonste en spectaculairste deathride is die ze mogen (ja! We weten het! Dit is lekker pretentieus.) organiseren. Het is inderdaad maar een vies gevoel als je daar in dat galmgat van de klokkentoren staat, 50 meter (’t kan iets minder zijn, maar meer dan 10 meter gaat het niet schelen. Kan dus ook 60 meter zijn.) boven de grond. Enkel een touw en een kabel zijn je houvast en je weet altijd wanneer je aanzet, maar nooit wanneer je landt. Als je ooit nog landt. Je bengelt er hoog boven de tuin van onze pastoor. Hij is stand-by indien er “onverwachte” zaken gebeuren. En tegen een razende vaart vlieg je naar beneden. We zijn ons bewust van het feit dat het een beangstigend idee is met hoogtevrees geboren te zijn en toch, voor uw stad en voor de Klijpe, zoiets te moeten ondernemen. En dan nog voor een kliek Klijpenaars die anders de meest begeerde wijk van deze stad onafhankelijk willen verklaren.
Maar enkel dan, en enkel en alleen dan, worden de plannen voor de onafhankelijkheid van de Klijpe opgeborgen. Er is weinig keuze, beste Luc. Laat ons niet in de steek. We smeken het u. We willen echt wel Ronsenaars blijven. Alhoewel we ons dierbaar wijkje, De Klijpe, diep in ons hart dragen.

Je zal het echter niet alleen moeten doen. Er is voor het eerst in de geschiedenis van de Klijpe, een Klijpenaar tot burgemeester verkozen. In Zingem dan nog wel. Je weet wel. Zingem, nog net, samen met Oudenaarde en Kluisbergen, de banlieu van Ronse. Etienne Vercruysse hoorde tijdens de parochiefeesten van enkele weken geleden dit dramatische verhaal en wou u komen steunen. Meer zelfs. Als jij de echte Schotse moed toont om te springen, dan doet hij de tweede sprong. Schoon, hé. Burgemeesters steunen Burgemeesters. Politiek kan schoon zijn.

We verwachten je dan! Op 15 augustus 2007 om 13.30u op de weide achter de kerk. Boven op die “tuube sieliecoone”, zoals Tavi het bijzonder affronterend zei tijdens zijn laatste revue.
Daarna kan het feest van start gaan. Highlandgames en roofvogelshow. Schotse lekkernijen en muziek. Kilts en geen onderbroeken. Whisky en Gordon Scotch Golden. Scottish coffee en gebak. Haggis en Schotse zalm. Ribeye en chocolade. Kinderanimatie in overvloed. Tout court: na uw ultieme bewijs van moed en opoffering voor uw stad, vieren we samen feest. Iedereen is welkom.
Je mag ook al eens langskomen op onze Scottish evening van 11 augustus. We bereiden een 5-gangen menu. Zelf. Met eigen mensen. Zo gaat dat nog op de Klijpe. Iedereen kan iedereen helpen of kraken. Daarna muziek en ambiance verzekerd. Live band, DJ, culinair genot van de hoogste plank… allemaal op 11 augustus en 15 augustus op de Klijpe.

We weten het. We zijn gewoon goed. Toch bedankt om het nog eens te bevestigen.

Uw antwoord tegemoet ziende,


Klijpe Midsummer.


DE KLIJPE : EEN BUITENGEWONE BUURT VAN RONSE…

Klijpe Midsummer werd door de Koning Boudewijn geselecteerd voor de actie “BUITENGEWONE BUURT 2007”. Via deze actie is het de bedoeling de nieuwe inwoners van de wijk te integreren in het sociale leven op de wijk .

ALIEST VUIR DE KLOAPE EN TUUPE VUIR RONSE.

Meer info op: www.klijpemidsummer.eu