26 juni 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

RENAIXANCE VOOR STEENBRUGGE

VOET VAN KRUISSENS WORDT EINDELIJK AANGEPAKT













Het Aimé Delhayeplein wordt volgend jaar eindelijk een hergeboorte gegund. De rotonde tussen de Wijnstraat, Zonnestraat en Kruisstraat, nu nog weinig meer dan een zielige hoop betonblokken, wordt helemaal hernieuwd.

Er komen ook nieuwe voetpaden en fietspaden. Ook de parking voor de Dexiabank, waar vroeger het basketpleintje van de Sfinx , schoolbasketbal (onze foto uit 1965) en occasioneel een uitgeweken ‘autoboks’ van de winterkermis voor gezelligheid zorgden, wordt eindelijk grondig aangepakt.

De tijd van de palmzondagprocessies, tabernakels met remonstrans, en de basketmachtches na schooltijd onder vrienden komt echter nooit meer terug. Ten eerste zijn er daartoe geen palmwuivende maagden meer voorhanden. Ten tweede zijn de basketvrienden van Sfinx, Club en Union weg, of ze zitten met knieschijfprothesen. Hoe dan ook kan je niet eeuwig blijven vasthangen aan de nostalgie naar een Ronse dat nooit terugkomt.

Er komt dus een brede strook groen middenin de weg tot aan de Delhaize. Plus een tweede, kleine rotonde om het verkeer van en naar de Neerhofstraat veiliger te maken. Kostprijs 663.000 euro waarvan 243.000 voor rekening van de provincie. Het plein ligt immers op een provincieweg. De provincieraad geeft in september zijn goedkeuring aan de werken. De plannen maandag al besproken op de Ronsese gemeenteraad. Nieuwe brede voetpaden én fietspaden (daar was nog even twijfel over) moeten de Steenbrugge weer op mensenmaat brengen.




Na de afbraak van het kasteeltje Thomaes (zie onze aquarellen van Paul Cuvelier) was de Steenbrugge verworden tot een verloren lap autoweg. Die liep ongeveer van aan het eigenste huis van voormalig schepen van openbare werken apotheker Maurice Provost tot aan den ‘Tap,’ de tempel van de tsjeven. Schepen van Openbare Werken Yves Deworm mag nu volgend jaar toezien op het (eer)herstel voor de Steenbrugge, na de jaren van stekeblinde automobielwaanzin.

Als nu ook nog de Vrijheid rond Sint-Hermes (met doorsteek van Markt tot Marktje) wordt aangepakt kan de zieltogende Wijnstraat mee profiteren van de algehele Renaixance van de binnenstad.















Loet oes noa drumen vaan Ronse. Alies da komt en doer nie mier ees.