30 september 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

DUIZENDJARIGE FIERTELOMMEGANG NIET,

VOIL JEANNETTEN VAN CARNAVAL AALST WEL?

WAAROP WACHT RONSE MET UNIEK WERELDERFGOED














Het Carnaval van Aalst en de Bloedprocessie van Brugge worden voorgedragen voor de Unesco-lijst voor "immaterieel erfgoed". Tot vandaag mogen aangesloten landen dossiers voordragen. Het dossier van onze Hermes en zijn duizendjarige unieke ommegang rond Ronse hoort daar niet bij: dat dossier bestaat gewoon (nog) niet.

De nieuwe lijst met "immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid" is een aanvulling op de gekende werelderfgoedlijst, waar alleen monumenten en landschappen in worden opgenomen. De Unesco, het cultuur- en onderwijsprogramma van de Verenigde Naties, wil ook "immaterieel", letterlijk niet tastbaar, erfgoed beschermen. In deze lijst worden tradities, feesten, dansen, rituelen, oude ambachten en dergelijke opgenomen.

Ronse laat hier dus andermaal de kans liggen om zijn unieke eeuwenoude ‘trigger’ Hermes en diens traditionele Ommegang ten volle de stek te geven die hij meer dan wie of wat ook verdient. Maar wat niet is, kan nog komen. Mogelijks trekt deze informatie de trein der traagheid op gang...