26 oktober 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (25)

DEN OBELIESK














Werd eigenhandig met een schup van bij Quincaillerie Eug. Vandenbossche in de Peperstraat opgegraven door de Ronsiese archeoloog Edouard Joly, in zijn eigen bos aan de Hogerlucht. Nadien speciaal voor de Kerstmarkt proper afgeborsteld door de Ronsiese scoutsgroep ‘De Ridders van de Fiertel’. Tenslotte door de stedelijke stadsdiensten van overstromend water voorzien, bij aanbesteding onder gesloten envelop. Oorspronkelijk daterend uit de tijd van de Mammoeten. Van rare peeties met speren voorzien door de Menapiërs, later gepolijst door de Nerviërs. Werd in 1815 met kanongebulder ingehuldigd door Napoleon Bonaparte op doorreis naar de Leeuw van Waterloo. Een geslaagde replica van de Ronsiese Obelisk vindt u op de Parijse Place de la Concorde. (Volg daartoe uw gps vanaf de Porte de Clichy).

‘L’ Obelix de Ren(a)ix’ inspireerde het striptekenduo Goscinny & Uderzo voor een wereldberoemde serie over Astère, door de Ronsenaars bijgenaamd Astérix. Dat is een kleine Ronsenaar met een Idée Fixe die malgré de dapperste wil zijn van alle Ronsenaars die sowieso al de dappersten zijn van alle Galliers die zelf al de dappersten zijn van alle Belgen. Jacques Dutronc dankt aan de Obelisk van Ronse de grootste hit van zijn carrière. ( Het Fluitje in de partituur is van de bekende Ronsiese Trommel en zijn Fluitje).



In 1830 heeft een Ronsiese deerne, in de volksmond bijgenaamd ‘De Stoome van de Stoesie’ de W van Willem I Koning der Nederlanden van de obelisk gewrongen. (Zie tekening, let daarbij op de nog stompe Sint-Hermestoren). De Hollandse W werd toen onder luid gejuich en gezang van Ronsiese lietsies door ‘De Stoome’ vervangen door de Belgische driekleur. Een gebruik dat sinsdien navolging vindt in het ritueel afrukken van Ronsiese straatnaamborden.

De obelisk wordt door wielertoeristen met dikke blaas en verfrommeld slurfje zonder het minste respect voor de geschiedenis en de grandeur van Ronse gebezigd voor sanitair soelaas, dit bij hoogtij. Bij volle maan, in de hitte van de zomernacht en de opwarming van de planeet, is de obelisk een telkens terugkerende nachtmerrie voor Ronsiese macho’s met faalangst. Een verlossende wet dream daarentegen voor Ronsiese vrouwen met verlatingsangst. Bezoekuren en gids (voor de obelisk) op de toeristische dienst. Elektrische vespa voor rondritten rond het monument op aanvraag.

RONSIES RARITEITENBOEK
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.