01 maart 2011

TUUPE VUIR DE RONDE IEN RONSE

DE FACEBOOKREVOLUTIE VAN RONSE

Precies een week geleden roept Frédérique Macron via haar Facebookprofiel op om de kandidatuur van Ronse voor de aankomst van de Ronde van Vlaanderen vanaf 2012 te steunen met een FB-groep. Die kandidatuur is namelijk diezelfde ochtend door de stad en de vzw Ronse Koerst via een persdossier in de kranten breed toegelicht en van commentaar voorzien in deze blog. (Cfr.'Ronse is de Ronde').

Frédérique voegt daarop meteen de daad bij het woord en ze richt prompt zelf de groep op. Zo kennen we haar. Koen Lauwereyns (haar man) bedenkt die groep met één van zijn onnavolgbare woordspelingen: De Ronse van Vlaanderen. Maxim, de zoon van Luc Vandenabeele, als succesvol wielerorganisator en stichter van ‘Ronse Koerst’ drijvende kracht achter de Ronsiese kandidatuur, bedenkt daarop een mooi logo. De groep schiet onmiddellijk als een raket uit de startblokken.

Een week later telt ‘De Ronse van Vlaanderen’ ruim 2.300 leden. Het zit eraan te komen dat mogelijks vandaag al, de kaap van de 2500 leden wordt overschreden. Dat betekent dan al die tien percent van de Ronsese bevolking die Frédérique gisteren nog beoogde. En het einde van dit fenomenale succes is daarmee lang nog niet in zicht.

Tweeduizendvijfhonderd enthousiaste Ronsenaars en vrienden van Ronse die er samen voor gaan om ‘den arrivei’ van de Ronde aan de Doornikse Steenweg te krijgen. Na een machtige beklimming van de Kruissens. En nadat de Muur eerder al voor een laatste beslissende schifting heeft gezorgd. Droomfinale verzekerd.

De groep ‘De Ronse van Vlaanderen’ bruist ondertussen van enthousiasme en liefde voor Ronse. De ideeën, aanmoedigingen en reacties borrelen er op. Initiatieven worden er geopperd, gelanceerd (‘spandoeken voor Ronse tijdens de doortocht van de Ronde’), geventileerd. Zo schrijft Bart Weymeels vanochtend deze brief naar de sportredactie van de VRT:

'Beste mensen van de sportredactie,

Als fervent fietser en wielerliefhebber in het algemeen heb ik uiteraard het Belgische openingsluik "Omloop Het Nieuwsblad" en "KBK" op de voet gevolgd. Rik Vanwalleghem is uiteraard een heel goede gastspreker en een interessante wielerkenner, maar bovenal momenteel de spreekbuis van de kandidatuur van Oudenaarde om de Ronde in 2012 binnen te halen. Op zich niets mis mee, maar als fiere Ronsenaar vind ik dat wij met dezelfde middelen mogen strijden. Ik ben van mening dat de finale in Ronse minstens even spectaculair zal zijn (laatste klim op 5 km van finish). Bovendien hangt er veel meer wielergeschiedenis rond Ronse en heeft de kandidatuur van Ronse met "Ronse Koerst" een geoliede machine voor het organiseren van dergelijke events. Tot slot leeft het ook meer in Ronse:Wij snakken naar eens een positieve beeldvorming van onze stad, die maar al te vaak negatief in het nieuws komt. Als bewijs van dit hunkeren naar hoogdagen zoals de Ronde Van Vlaanderen, neem gerust eens een kijkje op de facebook group: "De Ronse Van Vlaanderen". Ik zou alleen willen vragen, geef ons ook eens onze minutes of fame en de mogelijkheid om onze kandidatuur toe te lichten op het grootste forum van vandaag: Den televies!'


Na de donkere jaren, waarin het doemdenken omtrent Ronse in de media en in de gemeenteraad al te vaak de toon aangaf, is nu voor een hele nieuwe Facebookgeneratie Ronsenaars de tijd van de heropstanding van Ronse aangebroken. Deze Facebookrevolutie op zijn Ronsies luidt eindelijk de Renaixance in van alle Ronsenaars die geen boodschap hebben aan het doemdenken van de voorbije jaren en die nu samen de ban breken. Hun Ronse laat zich niet langer wegdrukken. Deze Facebookgeneratie verwoordt het Ronse dat zichzelf terugvindt en zich smijt. Tuupe vuir Ronse. Dit is mooi, heel mooi.

De Ronse van Vlaanderen? Ik duim er vanaf dag één voor en ik geloof erin. Dat spreekt. Als je er niet in gelooft, haal je het niet. En als je het niet haalt, dan heb je er alvast toch alles aan gedaan om het tenminste te proberen. Ronse zal na deze kandidatuur en het spontaan ontstane herwonnen groepsgevoel nooit nog dezelfde stad zijn.

Oudenaarde versus Ronse? Reken niet op mij om me hier te verliezen in het afwegen van de kansen van Oudenaarde met zijn Centrum van de Ronde en de vermeende connecties van directeur Rik Vanwallegem als gewezen adjunct-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Ik ken Rik als een welbespraakte fijne collega met een machtige pen. Hem kan je bezwaarlijk verwijten dat hij als directeur van het Centrum van de Ronde zijn ding doet en de kandidatuur van onze Oudenaardse buren verdedigt.

Evenmin ga ik me hier verliezen in het kluwen van belangen tussen Ronde-eigenaar Wouter Vandenhaute, ‘mijn’ journalistieke uitgever Corelio van Het Nieuwsblad, van hun gemeenschappelijke ‘visvijver’, van Passe-Partout, Radio Nostalgie, Vers L'Avenir, van straks wie weet VT4 en TV5 en van wat al niet.

Laat het ons sportief houden. Laat ons de argumenten ter tafel leggen. Ronse, ik schreef het hier vorige week al, heeft wat wielrennen betreft troeven die geen enkele andere Belgische stad voorleggen kan. Daaraan voorbij gaan kan gewoon niet.

Bovendien speelt voor de eerste keer sinds een halve eeuw ook die taalgrens nu eens helemaal in het voordeel van Ronse. De Ronde als internationaal wielermonument. In een stad van deze wereld. Met een unieke internationale wielerreputatie. Op de grens van twee culturen. Meer kan dat niet zijn. Een historische markt voor schone beeldekens van een stadhuis? Dit is Vlaanderen Vakantieland niet. Ronse IS dé wielerhistorische stad van dit land. In een machtig mooi groen dal, omhelsd door de hele 'bergzone', om het in termen van Rondeverslaggeving te zeggen.

Tuupe vuir den arrivei ien Ronse.