20 april 2012

BLOGBOEK

WIE ZIJN DE ‘BOUWBARONNEN VAN AVARONNE?’
VAN DE KLOEF IN RONSE
OVER DE SAERTKOUTER IN KLUISBERGEN
NAAR DE GOLF VAN KNOKKE.













Volgens de vroege verkiezingspropaganda van het bestuursduo D&D (Dupont & Deworm) wordt De Stadstuin een project waarvoor we als Ronsenaars eerst 8 miljoen moeten ophoesten - voor onteigening, afbraak, wegen en tuin - om er na aftrek van de euro-en andere subsidies tegen… 2024 zo’n 2,5 miljoen euro aan over te houden. Als alle 13 villa’s, 73 woningen en 237 appartementen verkocht zullen zijn. Goed, gelove die mensen nog wie dat wil. Met een geplande toren van zeven verdiepingen middenin de Stadstuin neemt de nieuwe groenvisie van Ronse alvast een schitterende start. Wie er ondertussen alvast beter moet worden van onze 'groene (klap)long' zijn de West-Vlaamse zakenlui achter ‘Avaronne’. Wie zijn ze?

Avaronne is een ‘samenwerkingsverband’ van ‘Verstraete Woonprojecten’ en ‘Gama Company’. ‘Verstraete Woonprojecten’ maakt deel uit van een Kortrijkse ‘vastgoedgroep’: ‘Verstraete Woonprojecten’ en ‘Verstraete Real Estate’. Terwijl ‘Verstraete Real Estate’ zich vooral richt op de herontwikkeling, verkoop en verhuur van handelspanden en (semi-)industriële gebouwen focust ‘Verstraete Woonprojecten’ op ‘residentiële woonprojecten’. En dat mag op zijn minst een under(e)statement genoemd worden want het meest recente project blijkt…de bouw van ’Valkenerf’ een ensemble van luxueuze nieuwbouwwoningen aan de rand van de geplande nieuwe golf te Knokke.

Kwaremont: Landschap met zeilen.

Op het lijstje projecten blijkt ook een project ‘De Saertkouter’ in Kluisbergen te staan. Wat daar de bedoeling is kan, na de commotie over de Vip-tenten- invasie op de Kwaremont, misschien een goeie vraag worden voor opposant Eric Willequet met wie (volgens een uitspraak van zijn neef burgemeester Philippe Willequet deze week in de krant) ‘geen land te bezeilen valt’. Met Philippe Willequet zelf valt wel wat land te bezeilen. Zoals eenieder sinds de Ronde van Vlaanderen weet. ‘Oude Kwaremont: Landschap Met Zeilen.’
Doch dit terzijde.

Het Heilig hart van Beernem

‘Gama Company’, de andere component van Avaronne mikt zowel op de residentiële als de commerciële vastgoedmarkt. Een recente realisatie is de ombouw van het klooster van de missionarissen van Het Heilig Hart in Beernem tot 44 assistentiewoningen. Ook een verkaveling voor 28 woningen in Waregem en het Bredene Shopping Centrum. Luc Pollet, de zaakvoerder van Gama Company komt uit Jabbeke en is al een twaalftal jaar actief in het vastgoed.

De projectontwikkelaar ‘Avaronne’ belooft ons ‘een transparante en proactieve communicatie ‘. Tja, want die zijn we hier als Ronsiese wakkere burgers gewoon. Zeker als het om vastgoedprojecten gaat...

(Illustratie: 'Project Valkenerf' aan de nieuwe golf van Knokke).

19 april 2012

GENIETEN MIDDENIN HET TORENGROEN

ELECTORALE (BE)REKENKUNDE DEEL TWEE

















Volgens burgemeester Luc Dupont gaan de 330 huizen ( toren van 7 verdiepingen incluis) die hij met zijn compaan op Openbare Werken ‘binnen de tien tot twaalf jaar’ door de West-Vlaamse betonbaronnen van Avaronne op de Kloef gaat laten neerpoten de stad Ronse….2,5 miljoen euro opbrengen.

Ondertussen hebben we als Ronsenaars met zijn allen zelf al 7,2 miljoen euro opgehoest voor de aanleg van het stadspark met amfitheater. Burgemeester Dupont verwacht dat de uiteindelijke kostprijs voor de stad zo'n 8 miljoen euro zal bedragen. Hiervan moeten nog de 2 miljoen euro subsidies van de Vlaamse Overheid en de 1,7 miljoen euro van Aquario worden afgetrokken.

Luc Dupont daarover in Het Laatste Nieuws: ‘Ons kost het dus eigenlijk 4,7 miljoen euro. We verwachten echter dat de verkoop van de terreinen aan de projectontwikkelaar tussen de 6,7 en de 7,2 miljoen euro zal opbrengen. Daardoor houdt Ronse dus zeker 2 miljoen euro over aan een bouwproject dat uniek is in Vlaanderen.’

Electorale (be)rekenkunde, deel twee… De goed nieuws show must go on. Ondertussen zijn de berichten alom - ondermeer via de sociale netwerken - over de opstekende armoede in Ronse ronduit alarmerend. Hierboven alvast een tip om die beloofde winst binnen ‘tien of twaalf jaar’ maximaal (electoraal) te optimaliseren. Ronse: ‘Genieten middenin het torengroen’.
De slogan is gratis. De factuur volgt. Na de verkiezingen.

18 april 2012

BLOGBOEK

N-VA RONSE STERK UIT DE STARTBLOKKEN:
WIM VANDEVELDE GAAT VOOR RONSE



Een van de stuwende krachten achter het zopas verkozen bestuur van N-VA Ronse en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen voor oktober wordt behalve voorzitter Paul Carteus zelf ook Wim Vandevelde: een ‘die hard Ronsenaar’ die zich de afgelopen jaren onvermoeibaar met veel idealisme en nimmer aflatend enthousiasme heeft ingezet voor de zinvolle ontsluiting van Ronse en de vrijwaring van ons mooiste materieel en immaterieel Ronsies erfgoed.

Wim is een onvervalste doe-Ronsenaar, niet alleen op zijn stek aan de Klijpe waar hij lang de Klijpefeesten mee kleurde, maar ook als Fierteldrager, ‘wakkere burger’ en ‘luis in de pels’ van diverse Ronsese drukkingsgroepen en werkgroepen. Hij maakt deel uit van een nieuwe generatie Ronsenaars die klaar staan, om elk vanuit hun eigen opinie, belangeloos en ver van het eigen belang Tuupe aan Ronse te werken.

17 april 2012

DE SPOOKTUIN

VAN VLAAMSE PUNTDAKEN
EN RONSIESE PUNTHOOFDEN



Van het bestuur niks dan goed… nieuws. Enfin: het is maar hoe je het bekijkt. De vroegere 'School voor Paramedische Beroepen' gaat tegen de grond. Melden ons burgemeester Luc Dupont en OCMW-voorzitter Pol Kerckhove via ‘Het Laatste Nieuws’. De school op de hoek van de Delghusstraat met de Ninovestraat is compleet vervallen. Het complex dateert van de jaren zeventig maar sloot na dertig jaar alweer de deuren. De studenten verhuisden naar het nabijgelegen Internaat van de Vlaamse Ardennen. In 2003 werd de school overgedragen aan de federale overheid en te koop gesteld voor 825.000 euro, later verlaagd tot 750.000 euro vanwege geen bieders. Drie geïnteresseerden boden naderhand wel geld. Doch vanwege heibel met een ambtenaar van het 'Aankoopcomité 2 Gent' ging de verkoop niet door. Het gebouw werd de schande van Ronse: een ruïne vlak naast het TIO³-innovatiecentrum" en vlakbij de Kindercrèche. Pol Kerckhove heeft er dan maar bij het Aankoopcomité op aangedrongen om het gebouw gewoon te slopen . En zie ze hebben het hem nu beloofd. Klein probleem: er is wel nog geen sloopvergunning aangevraagd. Die wordt verwacht ‘voor heel binnenkort’. Voor of na de verkiezingen? Gokje. Erna.

HET IS VEEL TE PLAT EN HET TREKT OP NIKS


De media-campagne omtrent de verkiezingsshow van de Ronsiese bestuurscoalitie signaleert ons dat Ronse, met of zonder brief van Luc Dupont naar Leterme, toch Vlaamser wordt. Enfin, het is maar hoe je het bekijkt (bis).

‘De daken van de huizen in De Stadstuin worden Vlaamser’. Vette titel in ‘Het Nieuwsblad’ vandaag. De huizen zelf staan er nog niet. Doch dat is een detail, voor nà de verkiezingen. De daken van de huizen die er niet staan worden Vlaamser. Nog niet content? Het is ook nooit goed. Want die failliete Hollanders met hun platte blokken, dat was pas tristesse .

Ter herinnering. Voor het faillissement van de Hollanders dienden we met zijn allen als Ronsenaars die blokkendozen geweldig mooi te vinden. Nu heet het: veel te plat en het trekt op niks. Vlaamse puntdaken krijgen we nu. Met frieten in puntzakken…

VLAAMSE DAKEN MET FACILITEITEN





Zoals het hoort in Ronse dus wel Vlaamse puntdaken mèt faciliteiten. Zo beloven ons toch Christophe Verstraete en Luc Pollet. Dat zijn de twee West-Vlaamse bouwpromotoren die zich eindelijk outen als kanonnen van Avaronne. Want de huizen worden niet alleen Vlaamser met puntdak: ze krijgen ook verschillende kleuren. Rood Geel en zwart? Wie zal het zeggen. Gokje? Oranje-Banje-Bleu. Of paars met faciliteiten. De kleuren van de nieuwe bestuurscoalitie.

In het midden van het park komt er een toren van zeven verdiepingen hoog. Scheldekouter. The remake....Een man heeft daar ooit voor gewaarschuwd. Een schepen van Openbare Werken van Ronse. Van de toenmalige CVP. Hij stapte ervoor op, omdat hij en zoveel andere Ronsenaars dat niet meer wilden, nog meer kazernes. Het was in de tijd dat politici nog opstapten voor visie. Zich niet vastklampten aan mandaten. En zie…Plus 13 villa's. Plus 73 woningen. Plus 237 appartementen.

GEEN VOELING MET VLAANDEREN?
OM VAN RONSE NOG TE ZWIJGEN…


Christophe Verstraete en Luc Pollet in Het Nieuwsblad :
'We vinden ook dat het failliete Nederlandse Bokx voeling miste met de Vlaamse bouwmarkt. Allemaal dezelfde huisjes, in dezelfde kleur, met een eenvormig plat dak en een doorlopende gevel krijg je in Vlaanderen aan de straatstenen niet verkocht. Wij gaan alle huizen een puntdak geven en met een variatie aan richting en vormen.’

De daken komen bovenop de door Bokx geplande huizen.

‘Dat levert dus nog extra ruimte op om in te richten als speel- of hobbykamer. Ook de kleur zal niet uniform blijven. We willen dat elke koper kan kiezen. Om de individualiteit van elk huis nog te beklemtonen, denken we daarnaast aan inspringingen, zodat het geen saaie doorlopende gemeenschappelijke gevel wordt.'

En dus die centrale toren van zeven verdiepingen hoog midden in het park. De werken beginnen in september. Welke werken, wil u weten? Eerst een villa… die dienst zal doen als verkoopcentrale en kijkwoning. Daarna twee appartementsblokken en een rij halfopen woningen.


En zwanen ook misschien. Vooral veel zwanen. En zwanenzang. Een grote zwanenzang. Geen voeling met Vlaanderen? Wat moet het dan zijn met Ronse? Dit alles voor september. Dan verkiezingen in oktober. Tegen dan misschien ook nog een spookkasteel. Met spooktreintje er doorheen. Gelijk op de kermis. En erin allemaal Ronsenaars met punthoofden… Van de vette factuur vuir de schune bumen..Na de verkiezingen.