25 december 2014

HET MOOISTE WOORD IS TUUPE

FIJNE FEESTEN
FIDELE LEZERS
22 december 2014

WEE WIE ANDERS DENKT

ACHTER DE SCHONE SCHIJNZe dagen op onder de aandacht van eenieder. Ze verdwijnen eventjes later op de avond alweer ongemerkt. Op naar hun volgende publieke verschijning.

Ze zijn er zonder er echt te zijn. Ze komen overal maar zijn nergens helemaal. Ze kletsen de bijeenkomsten aan elkaar in afwezige aanwezigheid. Hun vrijblijvende gesprekjes gaan over niks.

Ze zijn hier om voort te spinnen aan hun netwerken van het eigen grote gelijk en het soigneren van hun kiezersbestanden.

Ze sterken hun kliekjes, clans, clubs en verenigingen in de illusie dat zij en geen ander garant staan voor de betere toekomst van Ronse in het algemeen en die van hun kliekjes, clubs, clans en verenigingen in het bijzonder.

Een complimentje hier. Een schouderklop daar. Vage afspraken. Vage beloften. Alles in vrijblijvende verwoordingen. En waar het kan een biljartbalstoot - via de drieband van het onvolprezen roddelcircuit - waarmee de concurrentie in het stemhokje vakkundig wordt afgemaakt.

Ze zijn de kampioenen van het sektarische denken. Dwepers. Ze balanceren tussen aanval en verdediging. Het middenveld slaan ze over. Dat moet weg.

Wie niet totaal meegaat in hun verhaal dient te worden gebasht. Eindeloos draaien ze hun zelfde mantra’s in de windmolentjes van hun ongenuanceerde zekerheden. Voorgekauwd in de partijdocumentatie. Driftig in quotes gelardeerd en gedeeld via de sociale media.

Wee àlle andersdenkenden. Wee de door hen vervloekte dwarsliggers die weigeren mee te surfen op de golven van hun grote gelijk.

Wee wie hun verkilling niet pikt. Wee wie al hun dwangbevelschriften, dreigboetes en nieuwe pestregeltjes niet moet. Wee wie geen hoempa-rondedans aanvat om al hun opgefokte hoera-verhalen.

Wee wie doorheen de schone schijn vooral hun giftige onderliggende strijd om de sjerp van Ronse ziet.

Wee wie de verloedering van het station en het tanend treinverkeer van en naar Ronse aanklaagt.

Wee wie zich durft af te vragen of die missing link zonder zuider-ring echte ontsluiting brengt.

Wee de assertieve Ronsenaar. Voor hem of voor haar is het buigen of barsten. Tenminste: dat denken ze maar in al hun hoogmoed.

Maar door hun onstilbare honger naar macht wordt het noch het ene noch het andere.

Vroeg of laat veroorzaken ze hun eigen val. Dan geraken ze verstrikt in het eigen spinnenweb. Vanwege al te zichtbaar en gretig bezig met zichzelf en hun belachelijke machtsspelletjes. Twee jaar schepenambt voor jou. Vier voor mij. Of omgekeerd...

Alleen wie met visie en wilskracht dat dweperige eigen grote gelijk weet te overstijgen, Ronse noch links noch rechts in de hoek duwt, zal het halen van de rest.