16 oktober 2015

PASSAGES

HET GLAZEN HUIS
VAN WANTROUWEN
Ik heb te doen met de redactie van de VRT. Blijven functioneren tussen verzet en verraad , tafelspringers en arrivisten met hidden agenda’s. De aandeelhouder wint altijd. Bij de VRT is dat de politiek. Je kan er voorzitter van de raad van Bestuur worden als afgedankt Vlaams Minister-President, of Kamervoorzitter van N-VA signatuur als gewezen journalist of is het socialist. Schrappen wat niet past.

'Chaos bij de VRT' kopt De Standaard vandaag. Motie van wantrouwen van de nieuwsdienst tegen de algemene hoofdredacteur. Bijna was ik vergeten hoe het eraan toe gaat tussen redacties, hun hoofdredacteuren en de baronnen van de mediaperceptie met hun CIM- cijfers, kijkersmarkt en of lezersaandelen.

Na twee krantenherstructureringen waarbij ik honderden collega’s van de werkvloer had zien verdwijnen, werd mijn krant Het Volk opgekocht door de baas der Vlaamse bazen van de toen nog zo genoemde ‘Standaardgroep’. Initieel was Spectator, het magazine waarvoor ik jaren de Wetstraat afdweilde eigendom van Het Volk, zelf eigendom van de christelijke vakbond. Doch niks kon me nog verbazen in de rijkelijk besprenkelde salons aan en om de Wetstraat.

Aan mijn laatste algemene hoofdredacteur dacht ik terug toen ik op Facebook selfies zag met Willy Sommers die vorige week als een leeuw in een kooi de Hotondcross kwam opvrolijken. Willy is een koek van een kerel. In een van mijn vorige levens ontmoette ik hem vaak voor wat ze toen een pulpblad noemden, nu een boekske. Mijn laatste hoofdredacteur riep me in zijn kantoortje, liet me weten dat hij Het Geheim van Willy Sommers kende en dat morgen in de krant wou.

Ik trok naar de personeelsdienst. Er zat alweer een zoveelste herstructurering aan te komen. Een mannetje van Mc Kinsey had op de kadervergadering twee cijfers in zijn power point gemikt. 7 was de winst die de aandeelhouders wilden, 340 de jobs die daartoe dienden geschrapt te worden.

Ik vroeg de personeelsdirecteur hoe het zat met mijn dossier. Ik kwam net in aanmerking voor vrijwillig opkrassen zo bleek. Ik had het helemaal gehad. Ingrid Vanderveken, nu auteur maar in een vorig leven chef cultuur bij Het Laatste Nieuws had me op ‘Vers van de Pers’ in het Antwerpse Crest Hotel gemeld dat ze haar krant verliet ‘omdat je wereld gaandeweg mee vervuilt met wat je geacht wordt in de krant te mikken.’

Willy haalde de één van de krant. Hij had een geheime dochter bij Truus. Op de beeldschermen van de redactie zag ik twee Boeings door torens vliegen in New York.

Ik ruimde mijn desk op. Mijn oorkonde van Brussels Kart als ‘Snelste karter van de krant ‘ liet ik in de la. Souvenir van mijn passage in het Glazen Mediahuis van Groot-Bijgaarden.

‘Passages’. Blogboeknotities voor hardnekkige lezers.

STUDIO RONSE

ERE WIE ERE TOEKOMT...
VERDOKEN PAREL TOONT
BIKKELHARD DUEL
TUSSEN CRIQUIELION EN FONDRIEST

DEZE UNIEKE RAI-REPORTAGE
OPGEDOKEN OP HET NET BEWIJST HET:

MAURIZIO FONDRIEST KREEG
ZIJN WERELDTITEL IN RONSE
NIET IN DE SCHOOT GESMETEN
DOOR HET LEGENDARISCHE
SPURTINCIDENT TUSSEN
STEVE BAUER EN CRIQUIELION

HET WK RONSE '88 ZOALS
U HET NOOIT EERDER ZAG
Ik ontdekte deze prachtige beeldreportage van Rai Uno toevallig, bij mijn speurtocht naar verdoken filmparels over Ronse voor mijn blogrubriek Studio Ronse. Ze bevestigt wat Maurizio Fondriest me zelf jaren erna op een bijeenkomst ten stadhuize vertelde toen hij hier zijn koersfiets - genoemd naar Ronse - kwam schenken aan onze geliefde wielerstad: dat hij zich die dag gewoon de sterkste voelde en onderweg wijlen Claudy Criquielion al eens 'getest' had op de Kruissens met het oog op zijn finale rush naar de titel. De valpartij van Criqielion beheerste echter al die tijd de perceptie en maakte van de wereldkampioen van Ronse een toevalswinnaar. Ten onrechte zo blijkt uit deze reportage. Veel kijkplezier!

15 oktober 2015

TAALHOFFELIJKE EGOTRIPPERS

PAKKEN
WIM VANDEVELDE
& POL KERCKHOVE
DE RONSENAARS
POUR DES WIETIES?
Hoe voorspelbaar. Nu zijn OCMW binnen afzienbare tijd wordt opgedoekt laat voorzitter Wim Vandevelde de Franstalige bordjes in de buurt van het Sociaal Huis deskundig wegkrabben. Zijn voorganger Pol Kerckhove loopt daar in, opgefokt door het rode zwaailapje van operette toreador Vandevelde. Zeer relevant en hoogst constructief dit alles. Op een moment dat de Ronsenaars zich afvragen (de Ronsese zelfstandigen zelfs twee keer) waar ze die verhoogde belastingaanslag aan verdienen. Aan dit soort futiel geklungel misschien? Als Wim Vandevelde denkt hiermee zijn promo plaatje van ‘goeie’ Vlaamse nationalist en socialistenvreter op te poetsen kan hij het vergeten. Als Pol Kerckhove denkt hiermee zijn blazoen van ‘tolerante’ grenzen overschrijdende socialist op te smukken , kan hij het evenzeer schudden. Pakken ze de Ronsenaars pour des wieties?

Dat Martha Nussbaum ‘tolerantie’ sowieso al geladen vindt - omdat tolerantie altijd wijst op de ene die de andere tolereert vanuit zijn dominantie- zoveel nuancering mag je van Pol Kerckhove niet verwachten. Dit terzijde voor de zelfverklaarde politiek correcte kerk. Ronse is een Vlaamse stad voor alle bestuurszaken. Open. Gastvrij. Taalhoffelijk. Respectvol voor al wie hier verder dient te worden geholpen. Dit staat hoog boven de machtspolitiek, de persoonlijke profileringsdrang en de vete tussen twee politieke pokeraars die er dus maar niet in slagen de eigen belangen laat staan de eigen politieke doelgroep te overstijgen om Ronse te besturen voor alle Ronsenaars en dus niet enkel voor de ledenwerving van de eigen supportersclub.

Aan de ene kant hangt Pol Kerckhove op de snelweg naar de confederale staat krampachtig vast aan de uitgeholde unitaire illusies van La Fraternelle. Taalhoffelijkheid als al te doorzichtige rode loper voor de bestendiging van het eigen oude grensoverschrijdende machtsnetwerk. Het enige wat hij hiermee in werkelijkheid ‘bereikt’ is dat hij een gemeenschappelijk draagvlak voor het Ronsese solidaire middenveld in de weg zit met zijn eigen persoonlijke machtspolitiek agenda en de aloude clan-habitudes van zijn entourage.

Wim Vandevelde slaagt er van zijn kant maar niet in de rancuneuze socialisten- basher en gefrustreerde middenveldvreter in hem te overstijgen. Waarmee hij zichzelf steeds verder buitenspel zet voor de sjerp van alle Ronsenaars tuupe. Liever dan zich bezig te houden met afkrabbertjes zou hij beter vat proberen krijgen op zijn eigen rampzalig OCMW-voorzitterschap. Eerst wordt hij als kersvers voorzitter maandenlang weg gezet vanwege procedurefouten bij zijn eigen benoeming. Nu wordt de overhaaste knoeiboel bij de Totale Uitverkoop van alle Ronsese zorgtaken - van wieg tot graf- teruggefloten door de gouverneur (initieel een benoeming van eigen politieke signatuur dan nog) vanwege diverse procedurefouten. Goe bezig.

(Foto met dank aan Fabrice Gevaert)

14 oktober 2015

TOUS ENSEMBLE VUIR TAVIWe zitten in het piepkleine achterkeukentje van de kelder in de Kristen Volksbond. Hoe je Bommels in het Ronsies schrijft.

‘Mei boolekies? Zonder boolekies?’
‘Boomoos mei ien oof twie oo’s?’
‘De Zotenmuur oof den Boomoosmuur?
‘Smuur n’ ees giene muur’.
'Ne muur ees 'n woeterkane.'
'Mei 'n floatsie oop dat schoafoolt, oos't hiet stoet.'

Het aantal inzetbare dansuisekies van Angélique Syroit wordt afgemeten aan de beschikbare podiumruimte. De fruute van Tavi Buirgemiester wordt gekeurd op ne boekei van kluiren. Pascal Andres en Poil laten ons trompetgeschal horen. Een opgediepte farandole van Etienne Verschueren - met dank aan José Plume - leert ons van tijdgebonden dingen die voorbij gaan. Van tijd gesproken: Wa goepers van hier azu loete te vergoeren. Als het zo doorgaat, mis ik de farandole van de Duivels. Koen Lauwereyns overloopt de lolverdeling. Me zieten op scheima.

Tous Ensemble vuir Tavi.

13 oktober 2015

DE NUIZE VAN LUC DUPONTOp 5 december organiseren VTM, Q music en Belfius de eerste Rode Neuzendag . Eén op vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen vaak met zware gevolgen. Heel wat jongeren vinden of krijgen daarbij nog niet de zorg die ze nodig hebben. De initiatiefnemers willen daar samen verandering in brengen. Door te lachen en gek te doen. Rode Neuzen Dag wil aldus het taboe doorbreken en met humor de problematiek bespreekbaar maken. Dat deed gisteren ook Koen Haelters van de Ronsese socialisten op de gemeenteraad. Of de raadsleden eventjes voor dit goede doel samen op de foto wilden met rode neus?


Geen probleem vond meteen burgemeester Luc Dupont. Maar er bleek wel een klein praktisch de pers was namelijk al weg. Geen probleem vond daarop dan weer Koen Haelters. Dan kon er wel een foto genomen worden met zijn eigen Ipad, door Pol Kerckhove.

De humor in het beeld hierboven zit bijgevolg in het detail dat Luc Dupont 'zijn' rode neus... op zijn microfoon heeft staan. Denk vooral niet dat Luc Dupont heel dat rode neuzen gedoe eigenlijk niet moet. Bijvoorbeeld omdat een paar socialistische touwtjestrekkers achter de schermen na de vorige verkiezingen zijn leiderschap aan hun rode neus lapten en Gunther Deriemaeker in het gat duwden om met de N-VA te gaan praten teneinde Dupont de poten van onder zijn burgemeestersstoel te zagen, de Ronsese kiezers een rode neus te zetten en hun aloude machtspositie nog maar eens met een nieuwe Ronsese Dageraad achter de hoogten van het rood oosten te bestendigen.

Wa zoetie wui! Luc Dupont toonde zich integendeel meteen akkoord met deze goed bedoelde to-taal onschuldige actie. Alleen: iedereen vult als vrije mens nog altijd zèlf in hoe en waar hij zijn humor… invult. Humor laat zich namelijk door niks of niemand dicteren. Wie Luc Dupont wat kent, weet al langer dat hij er een heel coole vorm van Britse humor op nahoudt. Vrijdag relativeerde hij bijvoorbeeld dat hele opgefokte Zoute Rally gedoe in de Passage nog gevat als: ‘De Place M’as Tu Vu in Ronse’.

Ho ja: er zijn ook wel schepenen die u niet op de bovenstaande foto ziet. Het ene goede doel dient namelijk het andere niet. Maar Hoop doet leven. Tuupe vuir Ronse. Mei oof zonder ne ruuen nuize.

(Foto: Copyright Pol Kerckhove).

12 oktober 2015

STUDIO RONSE

ZOUTE RALLY BRACHT
OOK LE MANS LEGENDE
DEREK BELL EVEN NAAR RONSE


STUDIO RONSE

YESTERDAY BAUVENOP DEN HUUTOND