04 december 2015

GEDICHTENNACHTBetovering
beitel je niet
in een voetpad
al te glad

het liefst
voel ik haar
in duizend lichtjes
boven de stad.

03 december 2015

PASSAGES

DE VERMINKING VAN RONSEHet was een droomhuis zoals je het op illustraties bij sprookjes ziet. De mensen in de buurt noemden het de Struutie Villa. Deze week kwam de vernielmachine, gisteren hing er een bordje (voor twee penthouses, tien appartementen) vanochtend moest het tuinmuurtje er aan. Ooit brandde het strodak af bij verfwerken. Het nieuwe leien dak verpletterde de stijl en drukte de oude charme weg in onze herinnering.

Madame Delacroix woonde er lang, meer dan negentig werd ze. Ik zie haar voor me in haar machtige Mercedes cabrio de Glorieuxlaan in-en uitzoemen. Een en al elegantie. Chanel-sjaaltje in de wind. Met haar rijzige grijze kaarsrechte ‘beau’ ernaast, een Curd Jurgenstype. Zilveren kop, marineblauwe blazer, écusson van de Royal Yacht dinges.

De elegantie van Madame Delacroix straalde ook af op haar modezaak ‘La Boutique’, hoek Place en Hoogstraat en - zo hoopte ze toch- op haar klanten, zeg maar vriendenkring . Grand chic, beau monde. Op het laatst woonde haar schoonzoon bij haar in. Ze wilde wel ’s in slaap vallen bij een rood wijntje, in de ‘transat’ van haar mooie tuin. Vanaf vandaag een Syrië-landschap.Met de Zoute-villa van dokter De Veyt wat verderop aan de overkant en de fraai gerenoveerde cottage van Villa Roumat daarnaast was haar huis tot gisteren één van de parels aan de in wielerkringen wereldberoemde Glorieuxlaan die het Ronsese bestuur als ‘de nieuwe Champs-Elysées’ van Ronse wil doortrekken naar de Stadstuin aan de Veemarkt om meer betere twee-verdieners naar Ronse te lokken.

De ‘Champs-Rasés van Ronse' zullen ze bedoelen. Naast de kazerne van de brandweer staat een nagelnieuw flatgebouw al jàren leeg te verloederen. Het vroegere vredegerecht ernaast kreeg een schreeuwlelijke 'gevangenis'-entree om er de stek van het Regionaal Landschap mee te ontsieren. Pure symboliek. Ons Regionaal landschap, gevangen in de algehele verminkingswoede.

Ik ben blij dat Paul Van Butsele (1921-2015) het niet meer meemaakt, dat het toverhuis naast zijn deur nu tegen de vlakte ligt. De Ronsese ingenieur weefkunde schopte het met zijn historisch papieren monument tot laureaat van diverse Geschiedkundige Kringen én ereburger van Oudenaarde. Het laatste zegt vooral veel over Ronse. Maar het werk dat Paul neerschreef blijft tijdloos. Geen bulldozer krijgt het ooit plat.

Wie in de nieuwste ‘Annalen’ bladert vindt er in een prachtige fotoreportage van Pascal Havenne en Philippe Duponcheel de afgesmeten Patria die wijken moest voor die flattoren van Amelinckx. Jij en ik willen niet weten of de hardnekkige verhalen over ‘cadeauflats aan zee’ die deze gruwel mogelijk hebben gemaakt kloppen. Het interesseert ons niet vanwege té zielig te minabel te schandalig omtrent het Ronsese materieel en immaterieel erfgoed dat we koesteren.

Iemand heeft me op zijn laptop getoond dat mijn erfje hier op Broeke al op de Ferrariskaart staat, anno 1700. De eerste die me hier in mijn schrijfstekje nog spreekt van een 'flat of penthouse' die stuur ik spoken in het kasteel van Jan van Nassau.

Blogboeknotities voor hardnekkige lezers.
(Foto's met dank aan Christine Vandenhoucke en Nathalie Vunck).

02 december 2015

STUDIO RONSE

ANDERE RONSENAARS
DEZELFDE OMMEGANG.


01 december 2015

TUUPE DE KOOP AAF

VAN RONSIESE ROOTS
EN WAARDEN GESPROKEN
Op 25 mei 1568 wordt beeldenstormer Hansken Bruggheman ‘jeune homme à marier’ opgehangen op de Grote Markt van Ronse.

Voor zijn terechtstelling wordt een beroep gedaan op maistre Jacques Barrat, exécuteur des jugements criminelz de la ville et cité de Tournay.

De gilden van Sint-Joris en Sint-Sebastiaan zijn daarbij aanwezig: avecq leurs armes affin que scandale ni inconvénient eust advenu et pour assister la justiche si besoign eust este.

Eerder dat jaar, op 19 februari, is olieslager Jacques Bufkens al onthoofd op de Markt. Jehan van Winghene wordt er opgehangen op 26 juni. Jehan van Outrijve en Loys Van Verre worden onthoofd op 29 juli. Dezelfde dag wordt Orlaen De Visschere opgehangen. Hermes Huysman wordt op 23 september onthoofd. Op 22 december worden Antoine Dauby en Thomas Grevijn ‘vreemdelingen’ samen met stadsgenoten Ghelain De Pape en Jehan Van de Wiele, onthoofd of verbrand omdat ze gepoogd hebben om in Ronse protestantse geestesgenoten te bevrijden. Het protestantisme heeft hier in Ronse dan nogal wat aanhang. De bloedige repressie blijft niet uit.

Gillis Annike wordt verbrand. Jan Annike en Louis Van Meulen worden onthoofd. Gillis en Jan zijn twee uitgewekenen van Ronse maer weer derwaerts gekeert om hunne vrouwen te haelen. In Ronse is hen onderdak verleend door Louis Van Meulen. Het kost hem de kop.

Hetzelfde lot ondergaan:

Nicolas Van Aersdale
Pierre Heijcke
Pierre Van der Rijse
Pierre Van Den Daele
zijn echtgenote
Pierre Hoolaghe
Pierre Van den Berghe
zijn vrouw Anna ’s Potters
Pierijne Spickers
Adrien De Cubbere

Op 30 juli 1569 doet men Lowijsken Kijckenpoost, weduwe van Hugues Moaert, te Ronse.. '...’t hooft afslaen om dat se, twee jaeren geleeden,
in haere schuure, had laten prediken.'
Een dag later wordt Lieven de Pottere, echtgenoot van Catalina Van den Berghe in Ronse onthoofd.

Stadsarchivaris Eric Devos:
op zoek naar de roots van Ronse.
Een boek vol mysterie.
Een must voor al wie
oprecht van Ronse houdt.Ook de galg van de Oude Vrijheid wordt gretig gebezigd:

Den 22 september 1659 wierd op het gerecht van de vryhede
gehangen zekere Livinus Bauwens
filius Joannes van Wabelle
van de dievery van peerden.


Ronse op scène op zijn middeleeuws:
de vedette van de vertoning
moet hangen. Letterlijk.


De executies zijn publieke vertoningen die voor grote volkstoeloop zorgen. Nadien blijven de lijken er nog lange tijd rond bengelen, als afschrikwekkend voorbeeld. Ronse op scène, maar dan op zijn middeleeuws: de vedette van de vertoning moet hangen. Terechtgestelden mogen ook niet in de gewijde grond van een kerkhof begraven worden. Uiteindelijk worden hun stoffelijke resten onder de galg begraven.Wie nog wil pronken en uitpakken met 'onze Ronsese waarden en roots' moet de geschiedenis van zijn stad kennen. Met Het middeleeuwse Ronse. Een alternatieve geschiedenis, zijn magnum opus, helpt stadsarchivaris en conservator Eric Devos het Ronsese heden te plaatsen door ons wetenschappelijk onderbouwd en stevig gedocumenteerd te confronteren met onze geschiedenis.

Meer info bij de Geschied-en Oudheidkundige Kring van Ronse. Vanhovestraat 45 Op woensdag 2 december (14-17 u) en zondag 6 december (9-12 u). Het boek is gratis voor de leden van de Kring. Voor niet leden: Info bij de genoemde Kring of bij de Stadsdiensten van Ronse.

30 november 2015

PASSAGES

STREAMING SANDRA & WERNERHet meisje gaat voor Roodkapje, de jongen wil Aladdin.

‘Papoe, woont Allah achter de wolken?’
‘Aladdin, bedoel je?’


Ik heb het goed gehoord, hij bedoelt Allah. Zijn vriendje beweert dat Allah zich schuilhoudt achter de wolken en je straft als je zijn wil niet volgt. Ik hou Aladdin on hold.

‘Zeg je vriendje dat de school geen moskee is'.
‘Maar wat met Allah dan? ‘
‘Vertel je vriendje dat je naar school komt om te leren cijferen en schrijven'.


Hij kan ermee leven. De rest is voor de juf.

Twee jagers redden Roodkapje uit de klauwen van de wolf.
Ook alle wensen van Aladdin gaan in vervulling.
De boze tovenaar verdwijnt op zijn vliegend tapijt
naar een ver land waar hij niemand nog kwaad kan doen.

We gaan voor het laatste sprookje.

...Op een mooie lentedag ziet Het Lelijke Eendje
zichzelf in de waterspiegel als prachtige zwaan,
wordt verder door niemand nog gepest...

Doving der lichten. Op het hoofdlampje na dat ik hem net heb geschonken en hij tot mijn genoegen stiekem met zijn voorhoofd onder de lakens dansen doet om door te dromen bij de Djinn van Aladdin terwijl zijn zusje voorzichtig haar eerste schaapjes telt.

Wij Ronsenaars
moeten zoveel
verdragen...
Beneden sta ik voor een verscheurende keuze. Een dierbare heeft me gesignaleerd dat ik 'The secret life of Walter Mitty' niet missen mag. Zelf had ik mijn zinnen gezet op 'Le Grand Show de Johnny Halliday'. Niks wil ik missen over de eindeloze karikaturalisering van de groteske Frans-Belgische namaak-Elvis. Hoe hij met zijn maats 'Eddy Mitchell' en Jacques Dutronc stoere smoelen bekt.

Tussendoor blader ik in het ovenvers 'Atheïstisch Woordenboek' van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt. Lemma Thomas Aikenhead: Schotse student geneeskunde die de bijbel fabels had genoemd, hiervoor opgehangen werd in de ochtend van 8 januari 1697. Ze beschuldigden hem ervan dat hij wenste op te warmen in de hel als het koud was.

Via Facebook krijg ik de tip dat die hard- Ronsenaars voor het eerst de Verkiezingsnacht der Bommels ook rechtstreeks kunnen volgen via www.beleefhet.be. Streaming heet het ding. What a feeling! Halliday met zijn megabakkes en dreigingsniveau nul op de achtergrond. Tegelijk voor mij dansend op de salontafel: Koningin Sandra & Koning Werner met hun schitterende show. Waarna Pascal Baeke, Tavi & Madleenekie & De Dansuizekies het nieuwe Bommelslied ‘Bomosfieste’ presenteren.

Streaming is dé max. Eddy Merckx & Paul Van Himst, opverend als die twee brompotten uit de Muppetshow in de voor de rest volkomen lege tribunes van Monaco voor de match tegen Anderlecht. Leeg vanwege Tax Shit Dreigingsniveau 10.

Streaming is dé toekomst. Het is wachten op de Best Of van de raadszittingen. Met bad vibrations tussen sossen-bashers en drag queens en als geluidshinder het groot lawijt van de Groene schepen, net als zijn collega Eerste Schepen Jan Foulon vers gestreamd ere-wietie van de Raad der Bommels. Dat Beerie Passereele - Beuroo Beerie pour les connoisseurs- dit alles niet meer mag meemaken.

Wij Ronsenaars moeten zoveel verdragen.

'Passages'. Blogboeknotities voor hardnekkige lezers.

29 november 2015

BOOMOOSFIESTE!!!!

Tavi en Madleenekie storten zich in 2017 op de Boomoos. Als dat maar goed afloopt! 'Boomoosfieste' is een spetterend nieuw bommelslied in een muziek- en tekstcreatie van Johan Vanderaspoilden & Pascal Baeke mei heure muzikamenten. Pascal bracht het nieuwe nummer vannacht - con brio als steeds- in premiere op de verkiezingsnacht. Tuupe mei Tavi, Madleenekie en heure dansuisen. En uuk ale boomoos tuupe. Ge ziet dat van hier: da vinde in Ouwnorde niet.

En we hebben er een mooi bommelslied bij ! Het deuntje zit al in mijn hoofd! #top #tavi

Posted by Patrice Dutranoit on zaterdag 28 november 2015