31 maart 2016

ON THE ROAD AGAIN

ALS IN EEN THRILLER
VAN MARC PEIRS:
DRIES D. WINT DE RONDE
‘Alle literatuur spruit voort uit een verwonde ziel, uit de geestelijke inspanning van het menselijk afweersysteem om ons te genezen van die pijn en de dood te overwinnen. De zoektocht naar de hoogste kennis – die van jezelf – voert je naar een karakter waarvan het prototype terug te vinden is in een held of een lafaard, een god of een rebel. En soms moeten we onze mythe leren lezen om bijtijds te kunnen ontsnappen uit de narratieve kooi van een oud scenario, aan het voorgeschreven lot waaraan het personage schijnbaar willoos gehoor geeft.’

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste koppel uit de moderne westerse literatuur. In ‘Jij zegt het’ geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt Plath de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

Het boek van Palmen wissel ik af met flarden uit de dagboeken (1950-1952) van Sylvia Plath zelf. Palmen heeft een punt waar ze Hughes zijn kant van het verhaal gunt. Zoals blijkt uit ondermeer deze passage (van Plath): ‘Ik houd van mensen. Van iedereen. Ik houd van ze, denk ik, zoals een postzegelverzamelaar van zijn verzameling houdt. Elk verhaal, elk voorval, elk fragment van een gesprek zijn voor mij grondstof’… Tja leef daar maar eens mee, Ted.Zou mijn compagnon de plume Marc Peirs zijn verwonde ziel ook willen genezen van de pijn? Zou hij de dood willen overwinnen met zijn kwalijke geheugen? Ik denk het niet. Marc is een té minzame mens om aldus getormenteerd door het leven te gaan. Ik zie hem hier mijn erfje nog komen op pruttelen met zijn magisch mooie oldtimer motocyclette. Als een personage van Claus. 'Deedee' in 'Het Sacrament'. Tja Marc, Plath wist het al: elk voorval, elk fragment van een gesprek zijn nu eenmaal grondstof. Postzegels zijn we voor mekaar.

'Het kwalijke geheugen' speelt zich af in de Vlaamse Ardennen. Het is Marcs eerste krimi in een nieuwe reeks rond commissaris Victor Vansina. Als je wil weten lezer wie de Ronde van Vlaanderen wint, moet je Marcs boek nu binnenhalen. En, toeval bestaat niet. De winnaar ... is mijn absolute persoonlijke favoriet. Onze local unique. Laat De Zon in je hart, Marc.

‘Het Kwalijke Geheugen’. Manteau. Marc Peirs..
‘Jij zegt het’. Connie Palmen. Prometheus.
Sylvia Plath. De Dagboeken. Privé Domein. De Arbeiderspers.