26 oktober 2016

TUUPE VUIR OUWNORDE?Gisteren werd uit de Facebookgroep Tuupe vuir Ronse de melding verwijderd van een linkerd die de Ronsese groep probeerde te bezigen om een nieuwe schoenenzaak te promoten…in Oudenaarde. Het gebeurt vaker dat de alliantie die meerwaarde wil voor Ronse geconfronteerd wordt met schaamteloze misbruiken die de leden ervan onder meer allerlei woekerkredieten proberen aan te smeren. Maar Oudenaarde promoten via Tuupe Vuir Ronse, cynischer kan je het niet bedenken . Nu zijn Ronsenaars wel wat gewoon. Ronsenaars worden immers vaker geconfronteerd met dooddoeners die hen willen opzadelen met het gevoel dat in Oudenaarde de gebraden kiekens over de Scheldemeersen vliegen.

Maar van schoenzaken gesproken, Gilberte De Ruyck runt er al 42 jaar een in Oudenaarde: de Peppino in de Broodstraat. In de kranten van het Mediahuis uit ze vandaag diep ongenoegen over de manier waarop het stadsbestuur van Oudenaarde de handelaars van haar stad behandelt nu weer met een belasting van 300 euro om ‘Oudenaarde Winkelstad’ te promoten. Het gaat om een nieuwe Vereniging Zonder Winstgevend doel die ‘de Oudenaardse binnenstad aantrekkelijker wil maken en de regionale rol van Oudenaarde wil versterken’. Samen met een ‘centrummanager’ gaat die vzw van alles bedenken om ‘allerlei initiatieven te nemen’ die voor aantrek moeten zorgen.

‘Zullen wij maar een vzw betalen die de fouten van het stadsbestuur kan recht trekken’, zuchten de Oudenaardse winkeliers unisono. De gevolgen? Leegstand. Onbereikbaarheid. 1 weekend op 2 afgesloten Markt.

‘Dan loopt hier geen kat en is onze verkoop nihil. In plaats van centrumversterking doet de stad aan centrumverlamming’ aldus de zwaar ontgoochelde handelaars. Tegenover het verzameld ongenoegen maakt burgemeester Marnic De Meulemeester er zich vanaf met een cliché van onderaan de Walburga tot aan de scheve ‘Penis van Oudenaarde: ‘dat er nood is aan professionalisering en dat die 300 euro uit hun zakken gaat dienen om allerlei acties te financieren’.

Als Ronsenaars zouden we nu ook heel cynisch kunnen uitpakken van ziedenuwel dat et bij de Buuneklakers niet beter is. Ware het niet dat onze goal meteen zou worden afgekeurd vanwege buitenspel. Het centrum van Ronse verkeert immers zelf in hoge stervensnood. En trouwens niet enkel het centrum van Ronse. Van Doornik tot Sint-Niklaas: same sad story. Ook alle Franse middelgrote steden zijn ondertussen in hetzelfde bed ziek zijn, zo blijkt uit een onderzoek van Le Monde. Toegankelijke winkelcentra aan de buitenkant van de stad, gratis parking. In de binnenstad: leegstand. Op één résistente Bar Tabac na.

Het stadsbestuur van Ronse probeert al een tijd die grote leegstaand tegen te gaan met nieuwe flats waarvan grotere ruimtes op het gelijkvloers nieuwe winkelketens dienen te bekoren. Of dat lukt is maar zeer de vraag. Die ketens verkiezen blijkbaar vlot bereikbare concentraties in al dan niet overdekte schoppingcentra. De ware kwalen voor de resterende handels van de winkelstad zijn inmiddels overbekend. Moeilijk bereikbaar. Al te schaarse parkeergelegenheid. Betalend parkeren. In Ronse komt daar nog eens een hardnekkige heksenjacht op boetes bovenop. Wie zich niet rept van en naar de parkeermeter om de hoek, wordt voor beloond met een gratis parkeerboete. De enige magere troost voor de winkelier die hardnekkig stand houdt is dat het elders (zelfs Oudenaarde of all places) dus nièt beter is. De overlevingsstrijd van de binnensteden is er een tegenover een die binnenstad als winkelcentrum geruild heeft voor de schopping rush naar de rand of bestellingen aan huis via het net.