30 december 2016

ONVOORSPELBAAR

HET STRUISVOGELPAK
VAN KOEN HAELTERS
Meer beweging. Behalve richting snoep- en koelkast. Meer sporten. Dan niet met een kerstmutsje om smoelen te trekken op Facebook. Van beweging gesproken, er bougeert wat ter extreme linkerzijde van Ronse.

Claudy Sempels was van 2014 tot begin dit jaar voorzitter van de Ronsese socialisten. Dat zullen u en ik niet echt geweten hebben, geef toe. De man die er prat op gaat dat hij de wijkclubs heeft afgeschaft, krijgt de afgelopen dagen nochtans heel wat klap in de printmedia. Dit vanwege zijn aangekondigde overstap naar de marxistische PVDA van Peter Mertens en Raoul Hedebouw, lokaal vertegenwoordigd door voorzitter Robin Tonniau en diens naar eigen zeggen 30 zeer actieve leden.

Sempels beweert in Het Laatste Nieuws ‘dat de socialisten van Ronse alleen maar voor hun mandaat gaan’. Wie ben ik om hem tegen te spreken. Alleen: wat is een partij zonder mandaten? Een praatclub? Bij zijn links extremistische partij wil Sempels de strijd tegen sociale onrechtvaardigheid voort zetten. Schuune, wried schuune. Hopelijk voor hem met mandaat in de gemeenteraad…

Koen Haelters, woordvoerder van de Ronsese sossen in die raad probeert – allicht met het oog op de Bommels – al een keer zijn struisvogelpakje. Hij hoopt ‘dat de socialisten kunnen samenwerken met progressief links, Groen en…de PVDA’.

Negeren van de problemen is bij de socialisten van Ronse een oud zeer. Zie de zorg. Negeren van de clans, de netwerken, de benoemingsclub genaamd Grootoosten.

Dat de goedmoedige vaak bij zijn zoon in het buitenland verblijvende Freddy Verkruyssen als een Susanne van Interlabor vanuit zijn fidele verknochtheid aan de partij in zijn zeventigste levensjaar bereid is gevonden om overloper Sempels te vervangen als voorzitter zegt alles over de houdbaarheidsdatum van de ooit oppermachtige partij van Ronse.

Met giftige haatmailtjes om te zeggen ‘dat het allemaal de schuld is van Tavi’ gaan ze het - met of zonder de goedmoedige Freddy - niet meer oplossen. Zelfs voormalig nationaal boegbeeld Johan Vande Lanotte heeft nu lang na de Ronsese Wieties de veerkracht van burgerbewegingen ontdekt.

Haelters droomt zichzelf dan ook wat voor als hij denkt dat er in Ronse een politiek oudbakken ‘zogenaamd progressief front komt’, incluis de extreem-linkse PVDA.

Groen was ter linkerzijde de eerste Ronsese partij om vier jaar geleden al te verkondigen ‘dat ze de volgende keer zeker voor zichzelf en zonder kartel zou gaan’. Waarom zou Groen zich dan weer gaan link(s)en aan al te doorzichtige electorale spelletjes om de sossen te helpen bij de redding van hun zinkend schip? Groen heeft zich met of zonder de niet meer te plaatsen onvoorspelbare Wouter Stockman in Ronse een keer en voor altijd in de bestuursdaden van duurzaam en rechtvaardig bestuur gemikt en kan daar nu verder voor jaren voort mee. In bestuur of oppositie. Ze zien het zelf maar.

Wat voor de rest zo genaamd ‘progressief links Ronse’ betreft moeten ze deze overjaarse soixante huitard maar eens komen vertellen wie daar nog voor staat in Ronse: nu zelfs Bob Dylan gerecupereerd is en tot de Nobelstand verheven. Dino Pol Kerckhove? Schapenkweker Jean-Pierre Stockman?

De socialisten zijn en blijven een pure machtspartij, daar heeft die overloper van een Sempels wel een punt. Hun toekomst in Ronse ligt in het midden: tussen de extremen van links en rechts in. De socialisten zijn voor de huidige bestuurspartijen vooral dé ‘alternatieve’ wissel op de sjerp van Dupont, Foulon, Vandenhoucke, Michaux en wie niet aldaar. Ze kunnen Pieter De Crem er nog bij halen.

De kans dat we in 2018 een remake van vier jaar geleden krijgen is zeer reëel maar dan deze keer bij de ‘vriendenclub’ van christen-democraten. De CD&V zal de sjerp vanzelfsprekend in eigen rang willen houden. Ze zijn het als pure machtspartij al langer gewoon om in het midden van het bed te gaan liggen. Waarbij de partner minder uitmaakt dan de beste plek in het bed.

Laat dit duidelijk zijn. Die PVDA is behalve een extremistische ook een extreem populistische partij. Hedebouw maakt de mensen wat wijs als hij met zijn dooddoeners (1200 euro voor zichzelf per maand) de mensen doet geloven dat het hem noch om de macht noch om de mandaten te doen zou zijn. Doen alsof de gebraden kiekens plots voor eenieder voor het grijpen gaan liggen, wat schiet je daarmee op. Behalve dat het politieke plaatje nog wat meer gaat polariseren.

Extreem links, extreem rechts: les extrêmes se touchent. Het is dezelfde populistische praat op zijn kop. Koen Haelters en zijn kameraden doen er goed aan de platte overloperij van Sempels zonder struisvogelpakje van antwoord te dienen met echt onderbouwde argumenten waar alle Ronsenaars samen beter van worden.

'Onvoorspelbaar'.
Kroniek van en voor Wieties