06 juni 2017

DAG BOEK

THE SKY IS THE PHILIPPEIn ‘De Ronsenaar’ schreef Jan Verroken zich ooit bijna de pleuris tegen de verbranding van pitch, zwaar vervuilende olieresten uit Féluy, in de Centrale van Kluisbergen. Sedert zaterdag is dat definitief ROK-geschiedenis.

ROK, vraagt u? De nieuwe codenaam op verkeersborden voor zwaar vrachtvervoer uit Kroatië dat hopeloos verloren naar bedrijvennummers zoekt in de indrustriezones van Ronse-Oudenaarde-Kluisbergen. Bijvoorbeeld via het vaste verskeersinfacrt van de Beukenlaan in Ronse.

Naar die oude pitch-verbrandingsgoven van Ruien hoeven ze alvast niet langer te zoeken. Die is zaterdagmiddag zelf opgegaan in een laatste gigantische stofwolk. Vanuit zijn Bentley cabrio onder een sneeuwwitte strohoed bestatigde Tavi's maatje Willy Naessens zelf hoe deskundig al die dynamietstaven de oude pitch-schoorstenen vanuit de koker voor goed tegen de vlakte deden vliegen.

De nieuwe eigenaar van de vroegere site is ‘Global Estate Herpelgem’. Dat is een mondvol Engels voor...Philippe Willequet en een paar vennoten. Philippe Willequet is behalve global investeerder en fideel Fiertelganger ook zijn halve leven lang al burgemeester van Kluisbergen. Ga er maar van uit dat heel Kluisbergen daar beter van wordt. Philippe Willequet zelf hopelijk ook.

Ik zie het al mooi voor me hoe Kluisbergen the place to be wordt voor allemaal nieuwe nummertjes op de K van die ROK-borden. En wat verderop: een jachthaventje voor global investeerders die vanop de Schelde vanuit glimmende Riva’s naar de Ronde van Vlaanderen worden geloodst. Bovenop het VIP-dorp Kwaremont. The sky is the Philippe.