08 oktober 2017

DE VEREFFENAARS VAN RONSE

DE VEREFFENAARS VAN RONSETerwijl Vlaanderen in een subliem filmpje net voor het tv-verslag van de Hotondcross bewonderen kan hoe ontroerend mooi Ronse is, verschijnt er in de populaire Facebookgroep ‘Ge zaut vaan Ronse oos ge’(een aanrader) een fotomontage van iemand uit Brugge die ons wil doen geloven dat het station van Ronse te koop staat.

‘Pappie Flock’, joviale Ronsenaar forever, reageert hierop spontaan met zijn hartenkreet: ‘Dat ze dan meteen maar het stadhuis van Ronse verkopen ook’.

Beter krijg ik het niet gezegd. Uitgerekend op een dag waarop Ronse het beste van zichzelf toont (diep respect voor Luc Vandenabeele en zijn vzw Ronse Koerst) krijg je als Ronsenaar dergelijke digitale fake-shit omtrent het oudste station van het vasteland over je heen.

Dit nadat we door het besluit van Justitieminister Koen Geens om het Ronsese Vredegerecht naar Geraardsbergen te verhuizen als Ronsenaars met zijn allen de boom zijn ingejaagd. De echte tragiek is dat we tijdens deze systematische ontmanteling van Ronse zoet gehouden worden door de zielige hoeraberichten van de tijdelijk gewichtigen.

Alles draaien ze daarbij in de mix met dat ene trommeltje: ziet eens hoe goed IK toch bezig ben. Stem vooral voor mij en geen ander in oktober 2018. En drummen op de foto bij elk windeke dat over Ronse waait.

Vraag hen ondertussen vooral niet die persoonlijke egotrip één keer te overstijgen om samen naast dat Strategisch Plan voor de Stad ook een Masterplan voor Ronse op de nieuwe landskaart uit te knobbelen en te dragen. Samen.

Wat zouden ze? Ze gunnen mekaar het licht in de ogen niet. De grootste minachting de ene voor de andere. Gelardeerd via de eigen netwerken en klieken.

Het meest vernederende beeld omtrent deze zichzelf vernietigende Ronsese non-politiek, het absolute point of no return in de opportunistische schaamteloosheid is een foto waarbij ze zich zelfgenoegzaam laten opnemen in de Orde van Manneken Pis van Geraardsbergen .

Dit terwijl ze ondertussen de Ronsenaars letterlijk de boom in laten jagen. Ronsenaars die met hun Vredegerecht voortaan naar Geraardsbergen (doch eerst even Brakel) en voor de rest ter plekke ‘sous l’arbre’ worden gestuurd. Zoals in de donkerste tijden. Toen er recht werd gesproken onder den boom aan - de bij eendagstoeristen - overbekende Boekzitting.

En dan? Nu uitpakken met een Masterplan voor Ronse dat ondertussen misschien een Noodplan voor 9600 kan genoemd worden. Waarin de ontmanteling van Ronse na een halve eeuw voogdij en vernedering eindelijk een halt wordt toegeroepen. Waarin geanticipeerd wordt op de nieuwe fusiegolf die 9600 van de kaart vegen zal.

(Illustratie: Maquette Station Ronse door Vincent Gyselinck).