30 augustus 2017

RONSENAAR BEN JE MET HET HART .
Zullen wij hier wel vrolijk fluitend de kinderen terug naar school brengen. Gestraft zijn we. Nog voor het nieuwe schooljaar begon. Ouders, leerkrachten, leerlingen. Alle Ronsenaars tuupe. Met zijn allen samen doorverwezen naar de laatste bank.

Goed bezig zijn jullie, Ronsese wellustelingen van de macht. De collaterale schade van jullie mediatiek georkestreerd ‘vakantieverhaaltje’ blaast ons, Ronsenaars tuupe, naar het verdomhoekje.

Perfide netwerkers achter de schermen zijn jullie. Daar één keer bovenuit stijgen, het lukt jullie maar niet. Grote strategen van het eigen gelijk zijn jullie. Verder geraken jullie niet. Goed bezig Ronse te laten stikken in de vergeetputten van jullie oude politieke cultuur. Virtuozen van de electoralistische middelmaat. Goed bezig zijn jullie aldus Ronse deze keer terminaal te laten verdampen. Finaal van de kaart te vegen.

Wat een gemiste kans alweer voor Ronse! Nooit eerder was hier nochtans zoveel talent bijeen om onze stad na vijftig jaar halfslachtige voogdij uit de klei van de petite politique politicienne te trekken met een eigen krachtige Ronsese agenda. Vernieuwing waar kan. Verandering waar moet. Duurzaam en rechtvaardig. Niemand aan de kant. Met of zonder dure geprivatiseerde zorgwoningen van Triadant voor de nu al verontruste Ronsenaars in de groep Ge zaut vaan Ronse oos ge. Maar neen dus. Allemaal te simpel. Te idealistisch allicht. Jullie maken van ons Ronsese ideaal een scheldwoord.

Eén welgemikte lek. En voor de zoveelste keer krijgen we weer die oh zo voorspelbare vermaledijding van de stad.
Ronse. Van dégoutante geweldcultuur destijds in Terzake naar de nu te mijden schoolkoerkes, zie de Franse zender A 2 vanochtend.

Reuzen van de middelmaat zijn jullie. Kunnen wij het als Ronsenaars Herman en vice-premier Alexander De Croo van Brakel, Waals minister Jean-Luc Crucke van Frasnes, Philippe Willequet van Kluisbergen, Joris Nachtergaele van Maarkedal, Vlaams parlementslid Marnic Demeulemeester van Oudenaarde nog langer kwalijk nemen dat ze ondertussen zelf maar voort scoren met hun eigen grootse plannen voor hun fusies en centrumsteden ten koste van de totaal kaalpluk en de plundering van Ronse? Wat zouden we nog.

Met al jullie achterbakse steekspelletjes verdienen jullie eigenlijk niks beter dan de figurantenrol die jullie zelf met jullie eigen stad Ronse voor hebben. Er zijn geen woorden voor om te beschrijven hoe groot jullie aandeel wel is - overheen straks vijf generaties - in de lamentabele kroniek van de aangekondigde fusiedood van Ronse. In 2018 weer andere en betere? Ach laat maar. Doe maar. Speel maar voort jullie politieke machtsspelletjes. Nu eens met de ene dan weer met de andere. We zien het ondertussen wel...We zien Ronse verder achteruit gaan. Dag aan dag.

Maar deze stad opgeven, nooit. Blijven geloven in het Ronse van alle kinderen: op schoolkoeren, theaterplanken, sportvelden, feestjes, dansvloeren. Hoop is wat ons rest. Hoop en vertrouwen in de kracht van het goede. Ronsenaar dat ben je met het hart. Maakt niet uit wie je bent.

Op het college van de Heilige Antonius van Padua, nadat de subregent 'Boeddha' iedereen collectief vanuit zijn grote studie naar de winterse sneeuwkoer had verbannen op kouwelijke strafexpeditie, restte ons met zijn allen als verzet één machtig verweer. Ons aanzwellend niet te stoppen collectief zoemend protest.