04 oktober 2017

HERMES VAN RONSE TOT ROMEEen delegatie onder leiding van de Ronsese schepen van de Fiertel Ignace Michaux is gisteren twee uur lang ontvangen door de Belgische ambassadeur van de Heilige Stoel en de Belgische ambassadeur in Rome. Stadsconservator en historicus Eric Devos gaf er zijn stappenplan te kennen voor de erkenning van de Fiertelommegang als Unesco Werelderfgoed.

De Romeinse gastheren waren zeer onder de indruk van de eruditie en grondige aanpak voor deze vraag tot erkenning. Ook de Ronsese KUL-prof Anne-Françoise Morel woonde de ontmoeting bij.

Vandaag is er onder meer een bezoek gepland aan de catacomben waar het tweede leven van Hermes als martelaar begon. In november bezoekt de ambassadeur de crypte en de Sint-Hermeskerk in Ronse.Vandaag start ook het internationaal congres 'The Saints of Rome'. Eric Devos is er door het organiserend comité geselecteerd als spreker. Zijn lezing heeft als titel ‘Tracing the Itinerary of Saint-Hermes: Iconography as an Indicator of the Whereabouts of a Roman Martyr’.

Voor dit congres wordt vanuit de Ronsese Werkgroep Fiertel-Unesco een proposal ingediend rond het wetenschappelijk onderzoek naar Sint-Hermes, dat hij de voorbije tien jaar deed en dat inmiddels ca. 1.000 bladzijden beslaat.

Duimen voor de delegatie én de erkenning: dat zeker.