21 februari 2018

GOUDEN BRUILOFT (12)Badinerie

Pachelbel had er nog bovenop gekund. Of een fijne Badinerie van Bach. Voor Nena desnoods de hele cavalerie.

Ma in bocca chiusa
Non entra mai mosca.

Wie wat hebben wil
die moet het vragen.
Artikel 7 van
De Wet van Molendam.


Stom dat ik geen Ungarischer Tanz van Brahms besteld heb. Een Slawischer danske van Dvorak. Of, om deze heuglijke dag te vieren, Händels Einzug der Köningin von Saba. Ah, Aimé Malander pakt me voor een cultuurbarbaar. Met mijn lederen handschoenen wrijf ik mijn eigen initialen schoon op de leuning van mijn bidstoel.

R.M.

Don à notre Sainte Mère L’Eglise
de la part de
Richard Molendam.


Vanop mijn bidstoel heb ik een prima kijk op de Heilige Martinus. Eén van mijn mooiste schenkingen als weldoener. Dat ik erin geslaagd ben Josquin de la Pasture des Collines te strikken. Martinus die zijn pardessus in twee sabelt voor een ander, de gaai. Een werk om de duivel de duivel op het lijf te jagen. Een fortune heeft het mij gekost. Dat het lastig schilderen was in deze koude kerk, dacht hij dat hij hier in de Sixtijnse kapel op zijn rug lag te schilderen of wat?

‘Met uw goedvinden monsieur Molendam voeg ik er wat schalkse elementen bij die mijn vriend Watkyne van Ellezelles zeer naar waarde zal weten te schatten als hij het komt keuren. Een vliegend sorcièreke alhier, een stomend duvelke daar. Dubbele bodems. Zoals een schrijver boeken schrijft met meer dan een laag die ge alleen maar ziet als ge hem ondersteboven en achterstevoren leest waarbij zowel het Grote Verhaal tot leven komt, als details op verdoken zijpaden. Zoals ge in het Muziekbos in de bosrede achter de Geuzentoren de Trog beneden duikt en pas weer bovenkomt aan Lorette’.

Weten dat ik de milde schenker ben van dit uniek stuk, streelt mijn ijdelheid. Later wil ik dat ze het exposeren in het Spaans Kasteel voor eendagstoeristen uit Zwevezele .

Don de la part de
Monsieur Richard Molendam.
Mécène. (Collection Privée).


Dat Mathilde dood is kan me geen zak schelen. Wat telt is dat dokter Mangèle ‘Mort Naturelle’ op zijn papier heeft gezet. Mijn strafregister blijft wit als het wezen van Mathilde in haar kist. Wat dachten ze me te strikken? Zal ik het risico lopen om van wat dan ook verdacht te worden door Malander & Co? Mathilde is dood omdat ze niet meer wou eten. Dan een kloeke pneumonie en dood. Tout est bien qui finit bien. De deken beweert dat voor Mathilde nu ’t eeuwige leven begint. Dat haar zielke weer deel uitmaakt van het Ene. Plotinus. Augustinus. Van die zweverige zoethouders.

‘Want de dood is geen eindpunt, maar een poort’.

Man man man. De koster op zijn Scheyven-orgel. De begrafenisondernemer die me melkt. Dit is wat Mathilde zelf gewild heeft, ik kon er niet mee weg voor Nena.

‘En toute intimité. Assez de scandales comme ça'.

Komt me zeer goed uit. Geen régal op mijn kosten. Geen méli-melo. Geen pathetiek en heel de santeboetiek. Straks rij ik Nena naar Honfleur. Daar vertel ik haar bij kaarslicht het hele verhaal. Dat ik alleen maar een belangrijk mens wou worden. Hoe ik er alles voor gelaten heb om dat te bereiken met mijn eigen wetten van Molendam. Dat Mathilde ons huwelijk helemaal anders zag, mij altijd afremde. Dat geld er voor haar niet toe deed.

‘J’ai vu les ravages de l’argent, mon coeur’.

Mon coeur? Mes coucougnettes. Grand amour plein d’illusions voor haar. Versus mariage de raison voor mij. Ze heeft me gepakt op mijn trots. Goed, dan haal ik nu mijn gram op met Nena. Vanaf dag één mocht ik haar. Ik vertel Nena hoe de wereld nu aan onze voeten ligt. Dat niemand er verder zaken mee heeft. En al zeker Malander & Co niet. Lekkere Nena. Mijn Ungarische Rhapsodie, mijn Kleine Nachtmuziek, mijn Traümerei, mijn Pariser Leben, mijn Réjouissance, mijn Leichte Kavallerie, mijn Ouverture.

Later moeten ze mij niet in de grond steken. Eén natte winter en ge ligt daar helemaal te vorten en te rotten onder water. Maar wat zit ik hier te piekeren? De zon schijnt op de gewijde kop van Martinus. Ik voel me als herboren. Vanavond coquillages et crustacés voor Nena met de beste Sancerre. Misschien wat ganzelever. Goed gevet langs tubes van plastiek in hun bek. Met daarbij een goudgele Sauternes. Gepocheerde zeetongfilets. Gevulde parelhoen, geflambeerd met armagnac. Dan nog een Sachertorte voor Nena en voor mij een Merveilleux. Mathilde vond het zonde van die arme ganzen. Mathilde vond àlles zonde.

Gouden Bruiloft.
2018 (12). Stef Vancaeneghem.
'Flirten met de zon'. Adi Steurbaut.