27 februari 2018

GOUDEN BRUILOFT (14)Richard Molendam

Albert Premier. Roi des Belges. Subtiele symboliek van onze eeuwige Frans-Belgische belle alliance aan de Croisette. Albert I, held van de Groote Oorlog. Le Roi Chevalier-Servant, van koningin Elisabeth die de broek draagt en zelf de Florence Nightingale is van onze dappere frontsoldaten. Hun lijken liggen te bakken in de zon van de Cap Ferrat. Het doet me wat, ik als royalist tot in de kist. Ik heb er dan ook als goeie katholiek geen probleem mee dat Leopold III het in de volgende Groote Oorlog op een akkoord wil gooien met Adolf in Berchtesgaden. Allemaal in het belang van onze Belgische industrie. Du pur bon sens Belge. Ik had er wel eens willen bij zijn in dat arendsnest. Alleen al om Eva Braun diep in de ogen te kijken. Mais quelle femme de caractère. Zelfmoord in die bunker met haar zot. Zo sterk worden ze niet meer verwekt.Le Roi Baudouin had onze koloniën nooit mogen afgeven. De ene Sinterklaasboot na de andere vol diamant, recht vanuit de Union Minière naar Antwerpen. En hij geeft dat zomaar af. Bij wijze van merci een stamp onder zijn koninklijk zitvlak en hij bougeert nog niet. Ja een héél klein pelotonneke paracommando’s stuurt hij. Om de nonettes te bevrijden van grensoverschrijdend gedrag door de Simba’s. Zomaar een land afgeven, cela ne se fait pas. Et à qui, je vous le demande? Aan Désiré Mobutu Sese Seko die Pierre Mulele voor de krokodillen smijt, Tsjombé liquideert, Katanga pakt, al het goud van de Congo Belge in zijn Zwitserse kluis stockeert en een kasteel koopt aan de Cap Martin.

'Le président Mobutu
choisit la France'.
Nice-Matin.


Wat kan het me allemaal nog schelen? Il ya a le ciel le soleil et la mer. De lucht is blauw, geen briesje mistral gagnant. En Elodie die als een knipmes aan mijn meest wilde wensen voldoet. Dat overkomt me dan op een leeftijd waarop mijn klasgenoten vanuit hun ebbenhouten frak al tien jaarmissen ten afscheid hebben horen lezen met missendienderkes en heel de santeboetiek.

Als Elodie hier straks terug is van haar shoppingtournee wandel ik met haar tot aan de havenkant. Brut Impérial Chez Félix. Diner in het Grand Hôtel Martinez. Morgen La Colombe d’Or in Saint-Paul. Of aanmeren bij La Mère Germaine in Beaulieu- sur- Mer. Misschien zie ik Norodom Sihanoek in Mougins. Anders potten van Picasso bekijken in Vallauris. Plus een paar koffertjes Fragonard in Grasse. Maakt me allemaal niet meer uit. Baden-Baden, Biarritz, Mégève en mee heel Courchevel ook, Saas Fee, Méribel ma belle. Een groot feest, mét naderend einde.

Altijd geweten dat het me mooi lukken zou. Als je van binnen maar harder bent dan de rest. Van alle vette markten vooraf thuis. De mythe van de afwezige. Sit rarus sit carus. Het hele spel van schone manieren, dit vanuit de bedrieglijkste burgerlijke beschetenheid. Het spel spelen en omkeren en bezigen. Jawel een klootzakske et alors? Observeren hoe alle anderen daarbij afgaan één na één. Dit listig uitspelen. Overstocks door factureren. De jaarrekening opblazen en door verkopen. Zelf zo gesloten blijven als een oester.

Dat alles, al die trucs van de piramide wou ik nog toevoegen aan mijn Wetten van Molendam. Maar mijn leven loopt af. Als ik er zelf geen bal aan heb, hoeft het niet meer. Alles is volbracht. Zelfs mijn rijkste concurrenten kunnen me nu niet langer uitdagen. Hun voetbalclubs. Hun deals, hun stadia, hun gebouwen. Bella Vista. Grand Hotel du Cap. Négresco. Gray d’Albion. Carlton. Hun speculaties in Het Zoute, in Oostende, de Koningin der Badsteden zogezegd wat moet ik er nog mee? Hun Monopolyspel boeit me niet langer. Wat nu telt is het plukken van elke voorlaatste dag die me rest. Het voordeel met Elodie is dat ze me alleen laat slapen, mij niet ziet bij het ochtendgloren. Een oude man met zijn tanden op de nachttafel . Als een schilderij van Kees van Dongen in het Musée de L’Annonciade van Saint-Tropez.

'Richard ge gaat me nooit geloven, ik heb bij het winkelen in de Rue d’Antibes Sacha Distel gezien. Hij is nog goed geconserveerd amaai zulke schone ogen. En zo charmant. Niks geen blaag hij was sebiet akkoord voor een Pimms in Le Petit Carlton'.

Sacha Distel. Die heb ik hier nog weten debuteren als gitaristje met zijn nonkel Ray Ventura. Hôtel de la Plage. Toute la pluie tombe sur moi en van die tralala. Le chachacha avec Sacha. Hele nachten door.

(Wat moet ik met dat ingehuurd goddelijk lijf nog een keer van bil als laatste gril? Nena, jij alleen had me nog kunnen redden van mijn eigen harde vernieling. Alle Wetten van Molendam in ruil voor jou).

Gouden Bruiloft.
2018 (14). Stef Vancaeneghem.
'Jaarmis'. Michel Provost.