28 februari 2018

GOUDEN BRUILOFT (15)Proefkonijn van Elodie.

‘Ik dacht aan hertennootjes met veenbessenappel. Maar misschien prefereert monsieur Molendam zeeduivel met puntjes rode pepers. Voor morgen dacht ik aan gegrilde kreeft met koraalboter en... ja?'
‘Ge moogt mij uw appelkontje aanbieden mijn muizeke Molendam zal zijn zeeduivel met rode pepers hier sebiet eens ontbinden zie’.

Eerst wou hij dat ik die Monsieur Molendam achterwege zou laten. Gewoon Richard was minder afstandelijk en gaf meer intimiteit. Als ik het te warm kreeg, mocht ik mijn tailleur laten slieren. De rest ook. Hij was dus niet de seigneur met de vilthoed altijd exact op vijf na twaalf, de ivoren canne met koperen kop, het sjaaltje met Chinese draak. Hij oogde koud als een alligator op de loer voor een vers amazonehapje. Hij was grof als de ongelooide pels van een bedelpelgrim onderweg naar Santiago de Compostela. Ik was ingegaan op zijn misleidende annonce.

Van tante Marie heb ik als weeskind al mijn kookkunsten geleerd. Koken doe ik met liefde. Een schotel, zelfs een omeletje moet een kunstwerk zijn kindje had tante me geleerd. Ze kookte voor de betere families kreeg nu en dan vragen om advies van de chefs in ’t Oud Konijntje, Moeder Angèle en de Pomme d’Or. Ze werd opgehaald door chauffeurs en tot boven in de kastelen gebracht. Daar toverde ze het hele gezelschap de fijnste gerechten voor. Na het appèl met de lusterbel verscheen ze kort voor de genodigden nam hun complimenten in ontvangst. Schichtig als een Brugs begijntje liet ze zich terug voeren, naar haar huisje ver over de Barrière de Fer. Tante Marie was de laatste grote cuisinière. Haar kunsten had ze van eindeloos herhaalde handelingen, perfect getimed in haar telkens weer omgedraaide oude zandloper. Hoe je hazenpastei zo mals maalde dat je hem uit weckpotten opdiepen kon zonder dat je verder nog citroen nodig had. Hoe je kuikentjes flambeerde. Op welk exact moment je déglaceren moest. Hoe je kaassoufflé licht verteerbaar houden kon. Hoe lang je marineren moest. Met welke ingrediënten je champignons farcis diende te vullen. Had ik Stella Matutina gelopen of de kokschool van Koksijde nog had ik al haar tovertrucs nooit ook maar kunnen evenaren.

‘Ze moeten bang zijn om toe te happen, Elodie kindje. Zo mooi moet het ogen en zo succulent moet het ook zijn. Smelten moet het in hun mond. De saus is je signatuur. De wijn erbij moet je overlaten aan de aparte kunst van de maître-sommelier’.

In de streek werd ze Marie Konijn genoemd vanwege haar preparaties van konijn met pruimen , in rode wijn of Liefmans. Al haar kennis gaf ze me door voor de dag waarop ze haar geborduurde witte keukenschort aan de haak hing en outre-passerelle voor goed haar laatste trein nam naar de diepe dankbare herinneringen in mijn hart.

Op mijn zeventiende wist ik al dat liefde bij de mannen door de maag gaat daar dan dieper doorzakt. Molendam werd handtastelijk. De eerste keer heb ik de ketel hete aspergesoep bijna over zijn stomme kop gekieperd maar ik hield me in en duwde hem af. Mettertijd liet ik hem steeds meer begaan. Precies een vogel zonder kop, lachte ik het weg toen hij me op het aanrecht pakte. Hij had dat Jack Nicholson zien doen in de film. Een zandloper lang voelde me ik als Jessica Lange.

Ook ik kende de verhalen over Molendam. ‘Klap van de mensen’ wuifde tante Marie het weg. Voor haar bleef het de wereld van de Beau Monde le sale linge se lave en famille wij hebben daar geen affaires mee.. De keren dat ik haar als jong meisje nog vergezelde geraakte ik zelf onder de indruk van hun tafelmanieren en hun luidruchtige parlé over Léon Degrelle en de mercenaires van kolonel Jean Schramme. Vooral van de schitterende luchters boven hun kop met de personeelsbel bengelend eronder, de fijnste tafels, het onwaarschijnlijk mooi zilverwerk. Bij Molendam begreep ik dat de grote kans zich maar één keer in je leven aanmeldt. Hier kon ik mijn kans grijpen, een eigen restaurantje in de Alpes Maritimes, tante Marie indachtig.

Chez Marieke Marieke.
Auberge à l’ancienne.

Het enige wat me te doen stond, was toegeven aan de laatste grillen van een ouwe zot. Ik speelde voor hem le grand cirque paste zijn eigen wetten van Molendam toe op hem. Nu en dan borrelden er nog flarden op van zijn vorige levens.

‘Mathilde de kwezelin’.
‘Nena, de dwarse konte’.Het eindspel duurde lang genoeg om niks te forceren, geen argwaan te wekken. Steeds minder lette hij op de bedragen die ik zogezegd voor hem van de bank haalde. Hij keek niet eens meer naar de sommen boven zijn handtekening. Zo kreeg ik het hele beheer van zijn fortuin in kaart. Het geld, het goud, de kluizen, de onroerende goederen. Onze luxereizen begonnen hem te vermoeien. Na verloop van tijd zat hij middagen door ergens op een bank, de blik op oneindig. Pijnstillers en slaappillen maakten van hem op de duur een levende dode. Hij lag daar thuis in het donker, ineengekruld als een baby.

Wroeging heb ik niet. Liefde was een te groot woord voor de diensten die ik hem verleende. Hij was een mensenhater, bovenal een vrouwenhater. Woorden van liefde, tederheid, genegenheid en geborgenheid waren niet aan hem besteed. Ik behandelde hem dan maar volgens de wetten die hij zelf had bedacht. Zo werd hij zelf het proefkonijn van zijn eigen uitvinding. Hij dacht dat hij alles en iedereen kopen kon dus kocht hij mij . Dat was mijn kans en die heb ik gegrepen. Meer dan een keer heb ik ermee gedreigd hem aan zijn lot over te laten. Dat was mijn sterkste troef en de zwakste schakel in zijn zelfbedachte theorie van macht en geld. Nooit heeft hij er rekening mee gehouden dat hij op een dag zo oud worden zou dat hij zelf helemaal afhankelijk zou zijn van een ander.

Bij die notaris Lampion ben ik nog nooit geweest. Dat zal nu wel vlug gebeuren. Ik heb het allemaal laten natrekken. Alles is waterdicht geregeld. Geen speld tussen te krijgen. De kruimels kunnen ze bij Malander nog krijgen. Niemand kan me wat dan ook maken. Ik heb hem niet doodgemaakt.

‘La vie est une maladie incurable’, zei hij altijd. Hij is dood van te lang geleefd te hebben. Ik kom nog redelijk ongeschonden uit zijn leven. Genoeg om nu snel alles te vergeten. Want soms werd hij méchant. Dan had ik geen andere keuze dan hem de extra dosis toe te dienen. Zo dat hij rustig werd. Op het laatst dacht hij dat hij Omar Sharif was, ik Julie Christie.

Toen ik hem die ochtend vond, was hij al koud. De rolluiken trok ik niet meer op. Een laatste keer maakte ik hem schoon. Daarna bereidde ik grietfilet met kleine groentjes in champagnesaus voor mezelf. Vervolgens belde ik de begrafenisondernemer.

Wet van Elodie :
Take the money and run.


GOUDEN BRUILOFT.
2018.(15) Stef Vancaeneghem.
('Tango' van Pierre Depuydt.
'Schoonheid' van Frank Derie).